Šta je sve finansirano iz budžeta Vranja

VRANJE

Kraj godine je prilika da se sumiraju rezultati ali i na šta je potrošen novac iz budžeta grada Vranja.

Evo šta o tome kaže gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

“Poslednjih dana godine na izmaku, sumiramo rezultate na svim poljima, ponajpre u oblasti infrastrukture. Novi izgled dobile su ulice: Majora Gavrilovića, Oca Justina Popovića, Svetozara Markovića, La Martinova, Darvinova, Mišarska, Vojislava Mitića, Barelićka, Hadži Tomina, Ljutice Bogdana, Pećka, Resavska, Franca Rozmana, Jurice Ribara, krak u Bulevaru Nikole Tesle, Manasija Ristića, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Kajmakčalanska, Skojevska, Kosovska, Blaže Jovanovića. Izgrađena je vodovodna mreža u ulicama: Mišarska, Jelene Ćetković, Stevana Filipovića, Vase Pelagića, Darvinova, Otona Župančića, Kosovska, Baba Zlatina, u selima Donji Neradovac, Moštanica, Bresnica, u OŠ J.J.Zmaj, na Bunuševačkom groblju, završava se i revitalizacija Jevrem bunara. Atmosferska mreža je urađena u ulicama: Zmaj Jovina, Ivana Cankara, 8. brigade, Rodoljuba Čolakovića, Oktobarske revolucije, Kosovska, Darvinova, Baba Zlatina. Takođe i fekalna kanalizaciona mreža u ulicama: Đure Đakovića, Dimitrija Tucovića, Mišarska, Save Kovačevića, Cara Dušana, Karađorđeva, Kralja Milana, Matije Gupca, Franše D Eperea, Stevana Filipovića, Kosovska, Makedonska, Drvarska, u bloku kod ul. Ive Andrića, bloku kod ul. Proleterskih brigada, na Sportskom centru, u Neradovcu, Gornjem i Donjem Vrtogošu, Davidovcu i Bunuševcu. Ukupno je za asfaltiranje, za izgradnju vodovodne, fekalne i atmosferske kanalizacione mreže izdvojeno preko 400 miliona dinara.

Moram da istaknem da smo, u okviru projekta „Čista Srbija“, zajedno sa Ministarstvom privrede, ušli u zaista zahtevan projekat, a to je kompletna rekonstrukcija Kosovske ulice. U potpunosti se rekonstruiše i Baba Zlatina ulica, u užem centru grada. Priznaću, lično nisam zadovoljan zbog vremena koje je potrebno da se završe sve aktivnosti.  Ali, obe ulice imaju svoje posebnosti, koje značajno utiču na dinamiku radova. Zahvaljujem se mojim sugrađanima na strpljenju, uz obećanje da će ulice na kraju, izgledati onako kako dolikuje.

Počeli su i radovi na zameni ulične rasvete u okviru projekta javno – privatnog partnerstva, vrednog 4 miliona evra. Realizacija projekta doneće značajnu uštedu u budžetu grada, jer će biti smanjena potrošnja električne energije i to do 74% po svakoj sijalici.

Ulagali smo i u školsku infrastrukturu. U saradnji sa Ministarstvom posvete, rekonstruisana je OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ za čiju obnovu je iz gradskog budžeta izdvojeno blizu 20, dok je Ministarstvo pomoglo sa 14 miliona dinara. Obnovljena je i stolarija na školama u Korbevcu, Vlasu i Trebešinju, dok je na zgradi srednje Ekonomske škole obnovljen krov. Radili smo i na izgradnji dečjih igrališta, kako u gradu, tako i u selima. Izgradili smo 5 sportskih i jedan multifunkcionalni teren, u vrednosti od 33 miliona dinara.

U vrtiću „Dečja radost“ završeni su radovi na energetskoj sanaciji čime su značajno unapređeni uslovi za boravak mališana. Za ove radove Grad je izdvojio 13, a nadležno ministarstvo 21 milion dinara. Takođe, završen je i vrtić u naselju Raška. Za ovu namenu Grad je izdvojio 133 miliona dinara sa PDV, ministarstvo 78 miliona, a za opremanje Fondacija „Novak Đoković“ još 15 miliona dinara. Potpisali smo i ugovor o energetskoj sanaciji vrtića „Pčelica“, vredan 37 miliona dinara, od čega smo od resornog ministarstva dobili 27,6 miliona. Nastavljamo sa podrškom mladima. I ove godine smo na Badnji dan organizovali prijem za 49 najboljih studenata, koje smo nagradili u ukupnom iznosu od 1,32 miliona dinara. Za đake prvake obezbedili smo po 6.000 dinara. Za vantelesnu oplodnju opredelili smo iznos od 250.000 dinara po paru. Sve ove aktivnosti biće nastavljene i u narednom periodu.

Na kraju, želeo bih da istaknem da smo i ove godine imali posetu najviših državnih predstavnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Vranju boravio u martu, kada je otvorio fabruku „Teklas“ i obišao pogon kompanije „Haix“. Predsednik Vučić je bio u Vranju i u junu, kada je obišao Centar za migrante. Proslavi velikog jubileja, 690 godina manastira Svetog Nikolaja Čudotvorca, prisustvovao je i predsednik Narodne Skupštine dr Vladimir Orlić. Vranje su posetili i potpredsednica Vlade i ministarka Maja Gojković, koja je otvorila stalnu etnološku postavku Narodnog muzeja, ministar Aleksandar Vulin, koji je otvorio Regionalni centar za vanredne situacije, ministar Branko Ružić, ministarka Anđelka Atanasković, i brojne domaće i strane delegacije.

Gradsko rukovodstvo ulazi u novu godinu, kao i uvek, sa umerenim optimizmom. Nove investicije, pre svega u komunalnu infrastrukturu, biće uslovljene prihodnom stranom gradskog budžeta, ali i kretanjima u međunarodnim odnosima. Ono što mogu da obećam, u finansijskom smislu, ponašaćemo se odgovorno i racionalno”, objašnjava gradonačelnik Vranja Slobodan  Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare