SSP Vranje: Godinama građanke Vranja ukazuju na akušersko nasilje, krajnje je vreme da neko odgovara

VRANJE

Smrt porodilje iz Preševa na Odeljenju ginekologije i akušerstva ZC Vranje uznemirila je javnost Pčinjskog okruga. Iako građani i građanke Vranja već godinama, a poslednji put početkom januara, ukazuju na problematična iskustva, naznaku konstantnog akušerskog nasilja i loša kadrovska rešenja na ovom odeljenju vranjske bolnice, niko do sada nije reagovao, navodi se u saopštenju Gradskog odbora Stranke slobode i pravde koje potpisuje njihova predsednica Rosa Drmonjić.

,,Načelnik dr Dragan Veličković biće tema istražnih organa, a ovoga puta nije izostala ni zakasnela reakcija direktora Zdravstvenog centra dr Saše Đorđevića, pa je Veličković smenjen sa načelničke funkcije. Ipak, ostaje gorak ukus i pitanje direktoru ZC zašto slučaj smrti majke četvoro dece nije prijavljen policiji i tužilaštvu, kao i činjenica da zakasnela smena neće rešiti nagomilane probleme”, kažu iz SSP-a.

Podsećaju da je Više javno tužilaštvo o ovom slučaju saznalo preko društvenih mreža i pokrenulo istragu i da je ZC dao obećanje da će od maja biti moguće da porodilja ima pratnju.

,,Pitamo od maja koje godine, pošto trenutno ne postoje ni naznake uslova za tako nešto. U ZC Vranje pored sumnje na akušersko nasilje vrši se i specifičan vid nasilja u smislu onemogućavanja redovne ginekološke nege, a vezano za nedostatak zaposlenih u Dispanzeru za žene”, ističu iz SSP-a.

Navode da je u Dispanzeru za žene Doma zdravlja i dalje gotovo nemoguće doći do lekara, jer ih nema i ,,pozajmljuju” se sa Ginekologije, iako se kako navode čula izjava da su uspeli da ,,premoste” i da sada dispanzer ipak radi.

Iz SSP-a postavljaju pitanje nadležnima ,,kako je moguće da u protekloj deceniji niko nije predvideo ovakav ishod i zbog čega su partijski podobni lekari i lekarke umesto na specijalizaciju iz ginekologije gurani na razne specijalizacije po svojoj želji što je i danas aktuelno prilikom takve vrste zapošljavanja”. (kraj) DC/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
23 dana pre

Koliko ja znam, ništa bolje nije ni u Leskovcu, u svim državnim zdravstvenim ustanovama. Za svaku ozbiljniju intervenciju morate da “podmažete” zdravstvene radnike, kao da Vam oni prodaju, doduše nezvanično, svoje usluge. A ovo je omogućila i sadašnja vlast, jer su omogućili da “iznuđeni poklon” do 500 eura nije “MITO”. A za većinu leskovčana je ovo ogroman novac, koga se nerado odriču.
I, posedica je svaka vrsta nasilja zdravstvenih radnika, ako niste spremni da još jednom platite njihove usluge. Da nije žalosno bilo bi smešno. A plate im nisu tako male, u odnosu na proizvodne radnike, koji masovno rade za minimalac, koji je preovladajući u Leskovcu.

Novica
Novica
24 dana pre

Uhapsite Burdusa ,ce pobegne u Belgiju !