SSP: U Srbiji ima preko 300.000 samohranih roditelja, mi nudimo rešenje za njihove finansijske probleme

VRANJE

Gradski odbor Stranke slobode i pravde u Vranju promovisao je predlog Zakona o Alimentacionom fondu.

U saopštenju za javnost ova stranka navodi da je u Republici Srbiji procenjen broj od 300 000 samohranih roditelja.

“Suštinski problem svih njih  predstavlja obezbeđivanje finansijske sigurnosti za decu koja nastavljaju da žive sa tim jednim roditeljem.

Pored problema u vezi sa finansijskom sigurnosti dece, tu je i pitanje finansijske sigurnosti samohranih roditelja kod kojih ostaju deca.

Osetljivi period za samohranog roditelja počinje sa pokretanjem brakorazvodne parnice preko perioda trajanja iste do njenog okončanja i određivanja iznosa alimentacije.

Za mnoge samohrane roditelje čak i okončanje brakorazvodne parnice ne znači finansijsku sigurnost jer mnogi nesavesni roditelji ili pak oni koji nisu finansijski stabilni, ne izmiruju svoje obaveze prema detetu.

Zbog svega navedenog Stranka slobode i pravde nudi Zakon o Alimentacionom fondu.

To je državni fond i zasnovan je na rešenjima koja postoje u velikom broju razvijenih zemalja.

On pruža sigurnost i zaštitu samohranim roditeljima i njihovoj deci u vezi sa redovnom i sigurnom isplatom alimentacije.

Fond funkcioniše tako da vrši isplatu izdržavanja do određenog maksimalnog iznosa ako izdržavalac ne plaća.

Fond  vodi postupak protiv nesavesnog roditelja.

Kada Fond namiri svoje troškove, višak novca se isplaćuje samohranom roditelju.

Alimentacioni fond donosi sigurnost za samohrane roditelje i decu bez potrebe da samohrani roditelj sam pokreće skupe i duge procese izvršenja protiv drugog roditelja.

Kada govorimo o samohranom roditelju tu ne mislimo samo na samohrane majke, već mislimo i na samohrane očeve, koji su u problemu kada nesavesni drugi roditelj, posle odluke suda, ne izmiruje svoje obaveze . 

Novac iz Alimentacionog fonda isplaćivao bi se od momenta podnošenja brakorazvodne parnice.

U slučaju vanbračnih zajednica, novac bi se isplaćivao od trentutka podnošenja zahteva za izdržavanje deteta, a suma o kojoj bi bilo reči je oko 12.000 dinara.

Vranjanci su imali sluha za naš predlog. U velikom broju su, na štandu Stranke slobode i pravde, svojim potpisom podržali predlog Zakona o Alimentacionom fondu.

Pozivamo i sve ostale da dođu u prostorije stranke Stranke slobode i pravde Vranje, ul. Partizanska br.10, svakog radnog dana, od 18 h do 20 h i svojim potpisom daju podršku ovom predlogu zakona.

Hvala svima, može Vranje!”, navodi se u saopštenju Stranke Slobode i pravde.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare