SSP: Obrazovni sistem devastiran

NIŠ

Obrazovni sistem deli sudbinu aktuelnog stanja u srpskom društvu, pa tako ne može da bude izuzet od ucena, pretnji, devastacije i urušavanja zdravog sistema vrednosti. Stranka slobode i pravde Gradski odbor Niš, ukazuje na neodrživo stanje u sistemu obrazovanja na teritorjii grada Niša i šire.

” Realnost ovog, trećeg po veličini, grada u Srbiji je takva da je broj učenika koji je ove godine, na teritoriji grada Niša i regiona, upisan u prvi razred osnovnih škola, na istorijskom minumumu. Rešavanje problema ii tehnoloških viškova u niškim obrazovnim ustanovama, obično se vrši netranasparentno i mimo pravilnika. Partijsko zapošljavanje bez jasnih kriterijuma izbora, pritisci i ucena prilikom izbora direktora, slikanje glasačkih listića uz prikazivanje lične karte, zadovoljavanje apetita različith struja unutar vladajuće partije, slika su stanja u obrazovanju u gradu Nišu i niškom regionu. Ovakva slika je, pre svega, posledica brutalne politizacije obrazovnog sistema koja u drugi plan stavlja sjajne rezultate naših učenika i nastavnika na regionalnim, republičkim i međunarodnim takmičenjima. 

U svom programu obrazovanja, Stranka slobode i pravde, jasno je istakla svoja opredeljenja i smernice kako treba organizovati ovaj sistem, kako bi se dosadašnji loši rezultati popravili: depolitizacija, departizacija i profesionalizacija upravljačkih organa obrazovnih ustanova. Takođe, podsećamo članove školskih odbora na njihovu obavezu i odgovornost koju imaju prema učenicima, kao i na pravo na nezavisnost u radu, a pre svega podsećamo na činjenicu da se osnovno i srednje obrazovanje i vaspitanje u Srbiji, ostvaruju u skladu sa Ustavom i zakonima kojima se uređuje ova oblast, kao i potvrđenim međunarodnim konvencijama, poveljama, sporazumima. Učenik, nastavnik, školski odbori, upravljačka struktura, direktori, roditelji, svi su na istom zadatku, a to je bolje obrazovanje i zdravije okruženje za našu decu i omladinu,  asamim tim i za društvo u celini. 

Resorni odbor za obrazovanje SSP Niš poziva sve činioce (kako republičke tako i gradske), koji donose odluke u okviru sistema obrazovanja, da se drže zakonskih okvira, da ne podležu pritiscima različitih interesnih strana i da obavljaju odgovorno svoje dužnosti, vodeći se isključivo interesima učenika i kvalitetom njihovog obrazovanja, a ne interesima lokalne politike. Pravni tim GrO SSP Niš stavlja se na raspolaganje svim članovima školskih odbora, nastavnicima, pomoćnim radnicima, direktorima obrazovnih ustanova koji trpe pritiske i ucene, da zajedno ukazujemo na probleme i predlažemo rešenja, jer je pitanje obrazovanja naše dece i njihove budućnosti iznad svake politike”, navodi se u saopštenju Resornog odbora za obrazovanje SSP Niš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare