Održani 16. Dani paprike u Donjoj Lokošnici

LESKOVAC

Donja Lokošnica je po tradicija bila domaćin manifestacije „Dani paprike“ po 16. put. U ovom selu oko 300 domaćinstava živi od uzgoja i prerade crvene paprike, po čemu su udavno postali prepoznatljivi i medijski atraktivni. Milan Stojanović, predsednik MZ Donja Lokošnica, kaže da je ove godine rod malo podbacio vremenskih prilika.

„Ipak, uspeli smo da nastavimo sa tradicijom i da zidovi naših kuća budu obojeni u crveno, po čemu smo i poznati u celoj Srbiji, a i mnogo šire.“ Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je primetio da iako se Leskovac urbanizuje, iako se otvaraju fabrike, a mladi završavaju fakultete i zapošljavaju se u svom rodnom gradu, poljoprivreda je i dalje najvažnija grana naše privrede.

„Godišnje se u Jablaničkom okrugu proizvede 63.000 tona raznih vrsta paprika, a najveći procenat, skoro 70%, uzgajaju vredni leskovački poljoprivrednici. Zato je ulaganje u poljoprivredu je jedan od priroiteta Danas slavimo vešte ruke domaćica i predan rad njihovih domaćina. U ova izazovna vremena slavimo tradiciju gajenja autohtone paprike na kojoj počiva egzistencija našeg kraja, da u amanet ovoj deci koja su danas sa nama postavimo dobre temelje za život, rad, školovanje i napredovanje u njihovom rodnom kraju“.

Nije izostalo ni tradicionalno takmičenje u brzom nizanju paprika, gde je po treći put pobedila Jovana Kostić. Iza nje je desetogodišnje iskustvo nizanja.

„Prvi put mi je bilo čudno, sad je postalo rutina, navika. Nije teško, potrebna je samo preciznost.“

Drugoplasirana na takmičenju je bila Vesna Milojković, a treća Jasmina Banković. Nagrađeni su i Novica Kostić, Slobodan Jovanović i Radovan Mihajlović kao najbolji proizvođači čuvene lokošničke paprike nizače.

Manifestaciju „Dani paprike“ posetili su i neki od učesnika 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, filmski stvaraoci Srđan Dragojević, Danilo Šerbedžija, Dalibor Matanić, Hrvoje Hribar i Goran Gocić, te glumica Jana Stojanovska.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare