SSP: Na udaru je Palilula

NIŠ

Povodom nacrta trećih izmena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Niša koje su objavljene 05. 08. 2021. godine, Gradski odbor Stranke slobode i pravde ukazuje na ozbiljne propuste nacrta i ističe da su predložene lokacije za zone stanovanja u visokim objektima izabrane paušalno i stihijski, bez ozbiljnih osnova i stručnog razmatranja predložene lokacije. Drugim rečima, na udaru je Palilula, “tajanstvenom” investitoru najinteresantnija lokacija, ocenjuje ova stranka u saopštenju.

“Nije jasno po kojoj metodologiji su utvrđene zone moguće gradnje, kao i procedure za razmatranje, planiranje, projektovanje i izgradnju visokih objekata u gradu Nišu. Na taj način, preskočen je jedan izuzetno važan korak u proceduri izmene Generalnog urabanističkog plana Niša, što može imati ozbiljne posledice.

Postavljamo pitanje Gradskom Veću, Skupštini Grada Niša i gradonačelnici – da li su upoznati sa zakonskom regulativom zemalja regiona, da se u istom bloku ne mogu planirati porodično i višeporodično stanovanje?

Postavljamo pitanje nadležnima – da li su i na koji način ispoštavani kriterijumi izabranih lokacija u pogledu Urbanističko-arhitektoskih kriterijuma, Saobraćajnih kriterijima i Geološko-inženjerskih kriterijuma, kriterijum zaštite životne sredine, bezbedonosni kriterijumi, mogućnost infrastruktrnog povezivanja i slični?

Kompletan postupak se radio i vodio daleko od očiju javnosti, što nam daje za pravo da, kao i u sličnim situacijama u prošlosti naročito u vezi poklanjanja Aerodroma republici, građani Niša budu kolateralna šteta bahate SNS vlasti koja radi u privatnom a ne javnom interesu, samo ovog puta sa još težim posledicama.

Stranka slobode i pravde poziva nadležne da povuku ovaj predlog nacrta, vrate ga u normalnu proceduru, odnosno da ga urade u skladu sa propisima, standardima i primerima dobre prakse. U suprotnom, biće direktno odgovorni za sve katastrofalne posledice koje ovakav nacrt nosi.

Pozivamo građane da 1. septembra svi budemo na javnoj raspravi na kojoj će se odlučivati o našem gradu i našim životima u njemu. Građani imaju pravo da znaju da će im, odlukom gradonačelnice i svite, u komšiluku nicati neboderi od 15 spratova. Niš, a posebno Palilula, nemaju kanalizacione i infrastrukturne kapacitete da izdrže oblakodere, planiraju li da nas podave? Niš je na crnoj listi gradova sa najzagađenijim vazduhom, planiraju li da nas poguše? Niš pripada Nišlijama, a ne investorima u čijem interesu naprednjačka vlast donosi štetne odluke po građane”, navodi se u saopštenju Gradskog odbora SSP Niš.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare