SSP: Hitno izvršiti reviziju štetnog ugovora za javni gradski prevoz

NIŠ

Zahtevamo da se izvrši hitna revizija štetnog ugovora o javno-privatnom partnerstvu za gradski prevoz u Nišu sklopljen između JKP Direkcije za javni prevoz Grada Niša, s jedne strane i Nišekspresa, Laste i Strele s druge, da se preispita rad Direkcije za javni prevoz i njenog rukovodstva i da odgovaraju svi koji su učestvovali u realizaciji ovog ugovora čija je ukupna vrednost 88,7 miliona evra, a koji je ostao upamćen kao najveća javna nabavka u Srbiji 2020.godini, saopštila je Stranka slobode i pravde (SSP).

” Ugovor je sklopljen na period od sedam godina i predviđa garantovanu zaradu izabranim prevoznicima bez obzira na broj prodatih karata, što znači da su prevoznici uvek u dobitku dok Grad i građani trpe gubitak. 

Inače, samo u prvom kvartalu prošle godine iz budžeta Grada prevoznicima je plaćeno 310.964.311 dinara na ime zagarantovane zarade. Gubitak koji ovaj Ugovor proizvodi se stalno uvećava padom prodaje mesečnih karti za prevoz radnika koja je posledica odluke sve većeg broja firmi da organizuju sopstveni prevoz za dolazak i odlazak sa rada svojih radnika. Koliko su cene javnog prevoza u Nišu nerealne i koliko se ne vodi računa o socijalnoj zaštiti građana govori i podatak da cena mesečne karte za učenike srednjih škola za I zonu iznosi 1850 dinara, dok u Beogradu za I zonu srednjoškolci plaćaju iznos od 1090 dinara, za I i II zonu u Nišu 2460 u Beogradu 1120, za I,II i III u Nišu 3085 u Beogradu 1410 dinara.

Pored svih gubitaka JKP Direkcija za javni prevoz Grada Niša i dalje isplaćuje visoke plate i posebne stimulanse u vidu dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje sprovodi kroz javnu nabavku. Dodatni problem koji proizilazi iz ovog ugovora je i bezbednost putnika i povećanje aero zagađenja u gradu. Za autobuse je predviđen nizak EURO standard, tako da građane Niša mogu da prevoze i autobusi stari 20 i više godina. O bezbednosti ovih autobusa upozoravali smo u više navrata nakon što je došlo do nekoliko samozapaljenja autobusa tokom vožnje.

Zato tražimo da se izvrši hitna revizija Ugovora koji je evidentno sklopljen u interesu prevoznika, a na štetu Grada i građana Niša koji su ne samo oštećeni već su i uskraćeni za druge značajne investicije koje bi znatno uticale na kvalitet života u gradu”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Biljana Stanković, članica GrO SSP Niš. (kraj) SJ/AS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare