SSP: BIA “privela” Meštrovićevu skulpturu

BEOGRAD

Statua “Miloš Obilić” vajara Ivana Meštrovića koja je od Drugog svetskog rata zauzimala centralno mesto u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, izmeštena je i bez znanja javnosti “privedena”, i nalazi se u holu zgrade Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saopštila je danas Stranka slobode i pravde (SSP).

Pretpostavlja se da se izmeštanje dogodilo tokom rekonstrukcije Narodnog muzeja koja je trajala gotovo 15 godina, naveo je SSP i dodao da je to učinjeno bez znanja stručne javnosti.

Verovatno da bi lokacija tog umetničkog dela ostala nepoznata da se u javnosti nije pojavio snimak predsednika Srbije Aleksandra Vučića prilikom posete BIA u oktobru prošle godine na kome se jasno može videti Meštrovićeva statua, istakao je SSP.

“Zakon o kulturnim dobrima propisuje da se kulturno dobro ne može ustupiti na period duži od šest meseci, da ustupljeno dobro mora biti dostupno javnosti, a da primalac kulturnog dobra mora posedovati uslove za njegovo čuvanje i angažovanu stručnu osobu koja će brinuti o njoj”, saopšteno je.

Skulptura “Miloša Obilića” nije dostupna javnosti, a duže od šest meseci je u holu BIA, ukazao je SSP i upozorio da statua “zasigurno nije u adekvatnim uslovima za njeno čuvanje odakle sledi da se u ovom slučaju grubo krše odredbe zakona”.

Uz podsećanje da je u decembru 2019. godine u Narodnom muzeju bila izložba Meštrovićevih dela na kojoj skulptura “Miloš Obilić” nije bila prikazana, SSP postavlja pitanje direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković po kom osnovu i čijem nalogu je ovo delo premešteno u zgradu BIA i da li je ona dala dozvolu za ovakav čin.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare