SRS UPOZORAVA NA NELOGIČNOSTI OPOREZIVANjA PRIHODA

LESKOVAC

Član Gradskog odbora Srpske radikalne stranke Dušan Stanojević upozorio je danas na reatroaktivno naplaćivanje takozvanog solidarnog poreza koje, po njegovim rečima, spada u sam vrh onoga što opterećuje građane Leskovca i Srbije.

„Ovde je reč o solidarnom porezu koji se retroaktivno naplaćuje na kumulativno isplaćene zaostale zarade, a kada je reč o porodiljama radi se o zaostalim naknadama. Svaka neto zarada veća od 60.000 dinara se oporezuje stopom od 20%, a primanja preko 100.000 nose porez od 25%. Kako retko ko ima ovakva primanja postavlja se logično pitanje kako, npr. porodilje plaćaju ovaj porez? Dok je žena na porodiljskom bolovanju Zavod za socijalno osiguranje isplaćuje porodiljsku naknadu gotovo po pravilu neredovno. Kasni se po dva, tri i više meseci sa isplatom. Onda zavod tu naknadu uplati odjednom i dolazi do apsurda. Zakon ne pravi razliku između ostvarenih neto prihoda za tačno određeni kalendarski mesec, već se ovde radi o ukupnom prihodu koji je isplaćen jednom licu u jednom mesecu. Na ovaj način dolazimo do situacije da će ovom poreskom obavezom biti obuhvaćena sva lica koja kumulativno prime u jednom mesecu zaostale zarade ili naknade zarada“ rekao se Stanojević i pozvao u ime SRS-a Ministarstvo finansija i nadležnog ministra da oslobode porodilje plaćanja ovog poreza, kao i Ustavni su da pokrene postupak ocene ustavnosti ovakvog zakona.
Na konfereniciji za štampu su kritikovani i mediji sa nacionalnom frekvencijom jer niko nije preneo informaciju o promociji knjige dr Vojislava Šešelja „Srpski narod mora da oslobodi Kosovo i Metohiju“ koja je održana u punoj sali „Sava centra“ u Beogradu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare