SRS pokrenula peticiju za ukidanje javnih izvršitelja

LESKOVAC

Gradski odbor Srpske radikalne stranke u Leskovcu započeo je akciju prikupljanja potpisa građana za peticiju kojom se traži stavljanje van snage Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Tim povodom održana je i konferencija za medije na kojoj je Lidija Dimitrijević, predsednica GrO SRS, očekuje da će biti prikupljen dovoljan broj potpisa kako bi se peticija uputila Narodnoj skupštini koja bi je nakon toga uzela u razmatranje.

„Zakon o izvršenju i obezbeđenju se primenjuje od 2012. godine i njegovom primenom je naneto mnogo zla građanima Srbije, a posebno su se na udaru našle ranjive grupe: stari i nemoćni, porodice sa decom i heroji otadžbinskih ratova. Na taj načuin bi se ukinul ainstitucija javnih izvršitelja, jer u njihovom radu ima mnogo zloupotreba. Pomenuću samo jedan primer, to je da je sin jednog javnog izvršitelja kupio stan od drugog javnog izvršitelja na aukciji u postupku izvršenja. Očigledno je da se jedan broj ljudi neosnovano enormno bogati na teret građana koji imaju finansijske probleme. U toku je javna rasprava o izmenama ovog zakona, a radikali imaju zamerke na deo koji se odnosi na to da će izvršitelji uskoro moći i da hapse nekog ko se protivi iseljenju, kao i da će troškovi iseljenja ići na teret lica koje se iseljava. Mi smatramo da poslovima izvršenja treba da se bavi država, a ne privatna lica, odnosno da se postupak mora vratiti u nadležnost sudova.“

Srpska radikalna stranka je 15. oktobra 2018. godine podnela predlog da se Zakon o izvršenju i obezbeđenju stavi van snage i do sada je pet puta bezuspešno tražila da se taj zahtev stavi na dnevni red. Dimitrijevićeva je rekla da su radikali zbog toga odlučili da pokrenu peticiju i obezbede dovoljan broj potpisa građana kako bi se ovaj zahtev našao na dnevnom redu skupštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare