Srpski pokret Dveri ponovo o Zdravstvenom centru u Vranju

VRANJE

Povod za novo reagovanje je informacija sa Portala „Bebac“ o rezultatima velikog nacionalnog istraživanja „Kakva su nam porodilišta“.

Tim povodom izdato je saopštenje koje  prenosimo u celini.

„Srpski pokret Dveri u Vranju dužan je da reaguje povodom informacije sa portala „Bebac“ (https:// www.bebac.com/) o rezultatima velikog nacionalnog istraživanja: „Kakva su nam porodilišta“ u kome su učestvovale mame iz cele Srbije i koje su ocenjivale svaki segment boravka u porodilištu, od prijema do odlaska kući sa bebom u toku 2019 godine.

Prema rezultatima ovog istraživanja, mame koje su se porodile u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju su vrlo negativno ocenile kvalitet pruženih usluga i uslove boravka u njemu, tako da se ovo naše porodilište našlo na poslednjem mestu u Srbiji, u kategoriji tzv. Malih porodilišta. Posebno su loše ocenjeni: uslovi boravka (2,47), dostupnost lekara posle porođaja (2,46), podrška mami i bebi (2.60), podrška dojenju (2,87). To znači da su, u najvećoj meri mame zamerile na uslovima u kojima borave tokom i nakon porođaja, higijenskim uslovima i ishranom u porodilištu. Takođe, mame smatraju da su lekari i sestre u nedovoljnoj meri dostupni nakon porođaja i da nisu dobile adekvatnu  podršku i savete u vezi sa dojenjem i ishranom svoje bebe.

Srpski pokret Dveri ukazuje još jednom na vrlo tešku situaciju u lokalnom zdravstvenom sistemu kojim upravljaju neuki, neodgovorni i nekompetentni ljudi, kojima je jedini kvalitet slepa stranačka poslušnost i lojalnost. Možda to i ne bi bilo toliko značajno da ceh takve neodgovornosti i neznanja ne plaćaju naši najmlađi naraštaji kojima je itekako potrebna adekvatna nega. Očigledno je da naše sugrađanke zaslužuju mnogo bolji i odgovorniji tretman u lokalnom porodilištu jer od toga zavisi i reproduktivno zdravlje svih, bez obzira na stranačku pripadnost“, kaže su u saopštenju.

Dalje se navodi da „Srpski pokret Dveri u Vranju zahteva od Ministrarstva zdravlja, ali i od organa lokalne samouprave, da se ozbiljno pozabave situacijom u porodilištu Zdravstvenog centra u Vranju i da zbog ovakvih loših ocena pozovu na odgovornost rukovodstvo ove zdravstvene ustanove koje nema vremena ili ne ume da se pozabavi poboljšanjem i unapređenjem uslova za zaštitu reproduktivnog zdravlja i zdravlja najosetljivijih kategorija našeg stanovništva. Ocenjujemo da je to rukovodstvo zapostavilo, da li iz neznanja ili svoje bahatosti, osnovne funkcije koje im nalažu stalnu brigu i odgovornost za zdravlje građana, a posebno za zdravlje žena i dece. Na žalost, preča im je stalna medijska prisutnost u stranačkim aktivnostima, kako u tzv. autobusima podrške tako i u pribavljanju kapilarnih glasova umesto da se aktivno bave pravima naših sugrađana na zdravo roditeljstvo“, kaže se u saopštenju                                                                                                                                                                                                                               Gradske organizacije Dveri u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare