SRPSKI MINISTRI OSUDILI NAPAD NA CRKVU U ORAHOVCU

PRIŠTINA

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, zamenik predsednika Vlade  Kosova Branimir Stojanović i ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić najoštrije osuđuju incindent u kome je juče u Orahovcu kamenovana kapija crkve Uspenja presvete Bogorodice, saopšteno je danas.

 

 

Ovakvi i incidenti slični ovome nanose ogromnu štetu ne samo srpskoj pravoslavnoj crkvi, nego i svim Srbima na Kosovu jer je crkva mesto gde se propoveda vera, mesto gde se poziva na mir i suživot i kao takva ne smeta nikome i ne sme ni u kom slučaju ni na koji način biti napadana, dodaje s eu saopštenju.

 

 

„ Napad na crkvu na dan velikog crkvenog praznika pokrova Presvete Bogorodice je incident koji je nedopustiv. U želji da stvaramo bolje okruženje, bolji život i sigurniju, kvalitetniju i bolju budućnost moramo nedvosmisleno i sada, zaustaviti ovakve incidente. Konretne sitacija sa kontrenim rezultatima i hapšenje počinioca koji su bacali kamenice na kapiju jedne svetinje je nešto što nam je potrebno odmah , kako bi buduće incidente izbegli. Ne može se kreirati bolje sutra i ne mogu brinuti o svetinjama oni koji ih skrnave. Za mir i toleranciju je potrebno poštovanje tuđe vere, a iskreno verujemo  da je takvih na Kosovu u velikoj većini. Želimo da poručimo svima koji ne misle dobro ni SPC ni Srbimi a očigledno nesvesno ni sebi, da pomognu celom kosovskom društvu i prekinu sa provokacijama, napadima na svetinje i incidentima bilo kakve vrste i okrenu se saradnji, poštovanju svih vera, svih naroda i krenu u pravcu izgradnje bolje budućnosti za sve sadašnje i sve buduće generacije na Kosovu “ , navodi se u saopštenju.

 

Predstavnici Srba u Vladi Kosova ističu da će uložiti sve napore i zakucati na vrata svih institucija, međunarodnih i domaćih da zaštite crkvu, srpsku kulturnu baštinu i sve one ljude koji žele bolji život i bolju budućnost.

 

Prema rečima očevidaca, za napad je odgovora jedan od četvorice albanskih mladića koji su prolazili pored crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare