Sreten Lukić pušten iz zatvora

BEOGRAD

Haški osuđenik Sreten Lukić, odgovoran za zločine počinjene na Kosovu 1999. godine, pušten je iz zatvora u Sheveningenu i u noći između subote i nedelje stigao je u Beograd, prenele su danas Večernje novosti.

Lukić je penzionisani general srpske policije koji je u junu 1998. godine imenovan za načelnika Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova na Kosovu i unapređen u čin general-majora, a u maju 1999. godine u čin general-potpukovnika.

U oktobra 2003. godine Haški tribunal podigao je protiv njega optužnicu koja ga je teretila za ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. godine.

Od aprila 2005. godine nalazio se u Haškom tribunalu i osuđen je na kaznu od 22 godine zatvora, koja je u januaru 2014. godine smanjena na 20 godina zatvora.

U januaru ove godine sudski Mehanizam u Hagu vratio je Lukića sa izdržavanja kazne u Poljskoj u sudski pritvor u Sheveningenu. Vlasti Poljske obavestile su Mehanizam da je Lukić izdržao maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, koju tamošnji zakon predviđa za dela za koja je osuđen, i zbog toga više ne može biti u zatvoru u toj zemlji.

Mehanizam je odlučio da Lukić ostane u haškom pritvoru biti privremeno, dok se ne pronađe druga evropska zemlja u kojoj će odslužiti ostatak kazne.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare