Srednjoškolci u Jablaničkom okrugu puni predrasuda o Evropskoj uniji

LESKOVAC

 

Skoro polovina srednjoškolaca u Jabalničkom okrugu,  odnosno 47, 2 odsto smatra da u Evropskoj uniji mali narodi propadaju, dok 50, 8 odsto smatra da je tačno da je EU nepravedna prema Srbima i da ih omalovažava, pokazuju rezultati istraživanja o predrasudama učenika srednjih škola o Evropskoj uniji.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno u srednjim školama u Jablaničkom okrugu , leskovačka Gimnazija nije učestvovala jer je tako odlučila direktorka te škole.

 

Jedna od organizatora projekta i generalni sekretar Evropskog pokreta u  Leskovcu Suzana Dimitrijević iznela je podatak i da je , prema istraživanjima Ministarstva za evropske integracije, procenat gradjana koji podržavaju evropske integracije Srbije, poslednjih godina u opadanju odnosno 49 odsto gradjana bi podržalo, na referendumu, ulazak u EU i da je primetan porast evro – skepticizma, kao i brojnih predrasuda, pogotovo kada su u pitanju mladi.

„Evro – entuzijazam koji je nekada bio na snazi, počeo je da opada“, rekla je ona.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta „Evropska škola bez granica! – Prevazilaženje predrasuda kod srednjoškolaca u Jablaničkom okrugu, da će ulaskom u EU, ljudi u Srbiji izgubiti nacionalni i kulturni identitet“.

Od leskovačkih srednjih škola, jedino Gimnazija Leskovac nije učestvovala u istraživanju, po odluci direktorke škole.

Takodje, i škola iz Crne Trave nije učestvovala.

„Sproveli smo istraživanje u 16 od 18 škola na teritoriji Jablaničkog okruga. Otprilike, polovina ispitanika mogla bi da pripada evro – skepticima, a polovina evro – entuzijastima. Istraživanje je pokazalo da se o EU ne govori dovoljno ni u kući, ni u školi, ni u vršnjačkoj grupi, što predstavlja jako dobar teren za razvoj raznih tipova stereotipa i predrasuda koje ne odgovaraju realnosti. Više od 40 odsto ispitanika se slaže da ćemo ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, a 50, 4 odsto smatra da smo mi potpuno različiti svetovi i da tu niko nikoga ne razume“, objasnila je Dimitrijević i dodala da srednjoškolci u Jablaničkom okrugu nisu dovoljno informisani.

Ona dodaje i da veliki broj srednjoškolaca veruje da će EU umanjiti Srbiji slobode i da su narodi u EU uobraženi.

„Kad su u pitanju tvrdnje u kojima se pominju neke činjenice, recimo da EU podržava nacionalni i kulturni identitet svih zemalja i da to pokazuje time što ulaže veliki novac u realizaciju projekata tog tipa, ogromna većina u to jednostavno nije sigurna odnosno za to uopšte nisu čuli“, dodala je Dimitrijević.

Pored istraživanja, u sklopu projekta, organizovano je i pet radionica pod nazivom „Ko smo mi, a ko su oni – možemo li zajedno, a da sačuvamo sebe“, na kojima je oko stotinak srednjoškolaca učestvovalo.

„Sa tih radionica, interesantno je bilo pitanje da li znaju ko je, od svih zemalja, Srbiji dao najviše bespovratne pomoći u prethodnih 16 godina. Većina je odgovorila da je to Rusija i bili su veoma iznenadjeni kada su čuli da je tu, na prvom mestu, zapravo Evropska unija sa blizu tri milijarde bespovratne pomoći, zatim SAD, pa Nemačka“, rekla je Dimitrijević i dodala da je „jako važno“ bolje informisati mlade, ali i prepustiti im slobodu izbora.

Takodje, kao deo projekta, danas je u TŠ „Rade Metalac“ organizovana i panel diskusija „Interkulturalnost – živeti zajedno, a biti svoj“, koja za cilj ima uspostavljanje zajedničkog razumevanja rezultata istraživanja.

Projekat u partnerstvu realizuju Evropski pokret u Srbiji – Leskovac (EPuS) i Srednja škola „Rade Metalac“, uz finansijsku podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare