Sredjuju dvoriše škole, plafon čeka dve i po godine

LESKOVAC-VUČJE

U toku su radovi na uređenju i rekonstrukciji zajedničkog dvorišta Osnovne škole „Bora Stanković“ i Srednje škole „Svetozar Krstić Toza“ u Vučju.

Radovi su počeli 29 . marta ove godine, što je tada lično obznanio gradonačenik Leskovca Goran Cvetanović.

On je rada rekao da rekonstrukcija podrazumeva čišćenje, pripremu i asfaltiranje ukupne površine od oko 1200 kvadratnih metara i da bi “radovi bi trebalo da budu gotovi za 30 radnih dana”.

 

Asfaltiraju školsko dvorište u Vučju

 

Od 29.marta do juče, kada su novinarima pokazani “radovi u toku”  ipak je prošlo mnogo više od 30 radnih dana.

 

Vrednost radova je 2,5 miliona dinara.

Projekat se finansira sredstvima iz budžeta grada Leskovca, a realizuje se preko Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.
Bojan Tojaga, šef odeljenja, rekao je da za preko 500 učenika ove dve škole, kao i nastavno osoblje i roditelje, sređivanje dvorišta nema samo estetsku i vizuelnu funkciju.

Veli on da je “važnije povećanje bezbednosti dece i značajno poboljšanje higijenskih uslova za boravak dece u školi, što doprinosi postizanju boljih rezultata rada”.

A o plafonu vise niko ne govori.

Možda bi, recimo, ti “rezultati rada” bili bolji kada bi osnovci mogli da pohadjaju nastavu u svojoj školi, umesto oveo”privremenog” koje traje vise od dve godine, u srednjoj.

http://jugpress.com/godinu-dana-posle-za-plafon-niko-nije-kriv/

 

 

Plafon u Osnovnoj školi “Bora Stanković” u Vučju  vise niko I ne pominje.

U budžetu grada Leskovca I prošle I ove godine bila su planirana po tri miliona dinara ali, izgleda, te pare su za “uredjenje I rekonstrukciju dvorišta” .

Da je plafon sam kriv što je pao (dunuo vetra kroz prozor I srušio plafon, zvanično objašnjenje lokalnih vlasti)  zakljućilo je I leskovačko Osnovno tužilaštvo koje je konstatovalo da “niko nije odgovoran za to” te da nema razloga za podizanje optužnice.

To što je kompanija Knauf ubrzo posle ovog dogadja izdala saopštenje u kome je navela da su njihovi stručnjaci ustanovili da izvodjač radova, privatna firma „Polet „ iz Vlasotinca, nije postavio i učvrstio plafon na propisan način , za tužioca, očigledno, nije značilo da je neko,  ipak, omanuo.

 

Naravno, ova privatna firma iz Vlasotinca je nastavila da radi poslove koji se plaćaju iz budžeta grada, štoćereći plaćaju ih svi gradjani,  već pada u zaborav da je lično gradonačelnik, prilikom otvaranja renovirane škole, isticao činjenicu da je postignuta ušteda u izvodjenju radova a kada se plafon srušio obećavao da će biti utvrdjeno ko je odgovoran.

A onda je  tužilac arhivirao predmet.

Višemesečna ujdurma oko pronalaženja veštaka, tada  je rečeno da je ekspertiza  Gradjevinskog fakulteta iz Niša „mnogo skupa“ je završena, tvrde JUGpressovi izvori, tako što je veštačio veštak inače zaposlen u leskovačkom „Vodovodu“.

Nije pozvan na odgovornost ni nadzorni organ, da su radovi u redu poptisao je čovek iz leskovačke Direkcije za urbanizam i izgradnju.

 

U medjuvremenu, 700 kvadrata stoji  sada već dve I po godine,  čekaju ponovno kompletno renoviranje, jer nema učionice u kojoj se napukline nisu pojavile.

A skoro 400 djaka su u najvećem broju podstanari u susednoj srednjoj školi ali samo u popodnevnoj smeni.

Roditelji su nezadovoljni.

Prošle godine su lokalne vlasti najvaljivale , doduše stidljivo,   da se “krenulo u  pregovore sa izvodjačem radova”  koji je, tada nam je rečeno “obećao , pošto se ovaj incident desio u garantnom roku, da će  sanirati I obaviti sve radove o svom trošku”.

Tadašnja načelnica društvenih delatnosti Suzana Stanković Ilić nam je rekla da “ima jedan uslov , a to je da grad Leskovac formira komisiju sastavljenu od ljudi iz gradjevinske struke I da oni sve vreme nadgledaju radove“”.

Ona je smenjena ove godine a niko vise I ne pominje ni rdaove ni saniranje ni obaveze izvodjača.

Ni to što škola zvrji prazna a asfaltira se dvorište “radi bezbednosti dece”.

Samo godinu dana nakon renoviranja početkom februara  2015.  godine plafon  u Osnovnoj  školi  „Bora Stanković“ u Vučju je pao, i samo zahvaljujući čistoj sreći, jer se nezgoda dogodila u noći između petka i subote, nije stradalo ni jedno dete.

Za renoviranje plafona iz budžeta grada Leskovca bilo je izdvojeno tri miliona dinara a gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je tada, na svečanom otvaranju istakao da je to bila ušteda jer je na tender prošao izvodjač sa najnižom ponudom  a da je poslove završio pre roka.

A posle je duno vetar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare