SREDJENA ŠKOLA U GRDELICI

LESKOVAC

Grad  Leskovac uložio je  oko 8 miliona dinara u uređenje grdeličke osnovne škole „Desanka Maksimović“ a ova škola je , istovremeno, i prva na teritoriji grada koja može da dobije sertifikat energetske efikasnosti.

Sa uređivanjem osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Grdelici  počelo se prošle godine, kada je komletno promenjena stara, dotrajala stolarija.

Grdelica skola 1

Vrednost ove investicije je bila 3 miliona 900 hiljada dinara. Ove godine renovirana je fasada, u šta je lokalna samouprava uložila 4 miliona 200 hiljada dinara.

„Ovo je prva škola na teritoriji grada Leskovca koja može da dobije sertifikat energetske efikasnosti. Uloženo je skoro 8 miliona dinara, pa se očekuje da će naredne školske godine troškovi energije biti smanjeni, dok će đaci dobiti uređenu školu, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je povodom završetka radova na uređenju fasade obišao ovu školu.

„Grdelica nije dobila samo jedno lepo zdanje, već će i učenici škole i zaposleni dobiti mnogo bolje uslove za rad, rekla je direktorka ove škole Ivana Cvetković.

Ona se zahvalila lokalnoj samoupravi na saradnji u realizaciji projekta, kao i donatoru Zoranu Stojanoviću, privatnom preduzetniku iz Grdelice i članu saveta mesne zajednice, koji je školi donirao osam strunjača.

Algencija za lokalni ekonomski razvoj (ALER) je u okovru programa poslovanja za 2015. godinu planirala energetsku sanaciju nekoliko objekata od javnog značaja, mahom škola kao i Ustanove za odrasle i starije.

Za ovu svrhu odvojeno je 28 miliona dinara. Svi radovi na zameni stolarije sprovode se preko programa energetske efikasnosti i finansiraju iz gradskog budžeta.

Preduslov za energetsku sanaciju je izrada elaborata energetske efikasnosti, a ALER trenutno ima devet elaborata, dok su očekivanja da će ih do kraja godine biti 20.

Za energetsku sanaciju ove škole utrošeno je 8 miliona dinara, dok je projektom predviđeno 14 miliona dinara, rekao je direktor ALER-a Bojan Tojaga.

„Na ovaj način stvoreni su uslovi za uštedu energije. Ako se uzme u obzir da ova škola koristi zajednički sistem grejanja sa Domom zdravlja i srednjom školom, i da kao energent koriste lož ulje, koje je nasjkuplje, školi se daje velika mogućnost da domaćinskim ponašanjem smanji troškove grejanja. Da bi se postigla ušteda važan je i ljudski faktor, tako da očekujem da će se već ove godine krenuti sa edukativnim radionicama sa nastavnicima i đacima o tome kako štedeti energiju.

Nakon zamene stolarije, u ovoj školi je prošle godine postignuta ušteda u energiji za oko 20 posto, a očekuje se da će se naredne grejne sezone ostvariti ušteda od preko 40 posto.

Uskoro će se krenuti sa sređivanjem srednje škole u Grdelici, izrada elaborata je u toku, kao i osnovne škole „Kosta Stamenković“ u Leskovcu. Odmah nakon završetka elaborata, očekuje se za dvadesetak dana, biće raspisana javna nabavka za stolariju i termičku izolaciju zgrade.

Predsednik školskog odbora ove škole Miodrag Kostić naglasio je da su aktivnosti na uređenju škole rezultat šire društvne akcije i programa obnove škola na celoj teritoriji Srbije.

Na pitanje novinara JUGpressa i Nove Naše reči  da li je su grad i ALER konkurisali za programe ekergetske efikasnosti kod nadležnog ministarstva, gradonačelnik Cvetanović je odgovorio da je prošle godine Republika odoborila sredstva za ovu školu, ali da se sa sređivanjem škole već krenulo, sredstva su već bila uložena, tako da su odobrena sredstva otišla nekome drugom.

„Po nekada ne valja ni kada ste brzi“, konstatovao je on. I na dalje grad će se prvenstveno oslanjati na sopstvena sredstva, ali će se za neke projekte konkurisati i kod Ministarstva prosvete.

Osnovna škola „Desanka Maksimović“ u Grdelici ima 780 učenika.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sanja Marinkovic
Sanja Marinkovic
8 godine pre

ima fasadu , ima uredjenje , sve osim djaka……Kako povecati natalitet ?????