SEDENJE PRED TELEVIZOROM I NEPRAVILNA ISHRANA PROBLEM SEDMAKA

 

BEOGRAD
Deca školskog uzrasta u Srbiji sve više vremena provode sedeći ispred ekrana, tek svaki treći učenik ima preporučenih pet obroka dnevno, a skoro polovina njih pokušava da smanji telesnu težinu, pokazalo je istraživanje sprovedeno u sklopu projekta ZdravoRastimo, Saveza za školski sport Srbije i kompanije Nestlé Adriatic, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.Projekat ZdravoRastimo edukuje učenike o značaju pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, a četvrta sezona projekta obuhvatila je 3.850 sedmaka iz 42 škole širom Srbije. U istraživanju koje se sprovodi na početku i kraju projekta najveći pomak u znanju ostvarila je O.Š. „Ivo Andrić“ iz Rakovice, dok su učenici iz O.Š. „Đura Jakšić“ iz Paraćina pripremili najkreativniji video snimak na temu pravilne ishrane. Najbolje ekipne rezultate u sportskom delu projekta na državnom prvenstvu školskih sportskih društava u atletici ostvarile su učenice O.Š. „Veljko Dugošević“ iz Rume i đaci O.Š. „Dušan Radović iz Niša.„Poslednje Istraživanje zdravlja stanovništva Srbije sprovedeno 2013. godine ukazuje na porast broja dece uzrasta od 7 do 14 godina koja imaju prekomernu težinu (umereno gojazni i gojazni). Među starijim osnovcima čak 20,7 odsto dece je na merenju imalo prekomernu težinu. Tokom projekta ZdravoRastimo dobili smo saznanja o navikama u vezi sa ishranom učenika sedmih razreda koja su pokazala kako svaki drugi učenik svakodnevno konzumira slatkiše, a 30 odsto to čini dva ili više puta dnevno. Osim toga, skoro svaki četvrti učenik nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, a svaki treći povrće“, izjavila je dr Maja Krstić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.Rezultati ankete sprovedene u sklopu projekta ZdravoRastimo pokazali su da 21,8 odsto dece misli kako imaju nekoliko kilograma viška te je u vreme sprovođenja ankete 42,7 odsto učenika izjavilo kako pokušava da smanji telesnu težinu.Fizičku aktivnost u trajanju od bar jedan sat vremena dnevno praktikuje manje od polovine učenika, dok gotovo četiri odsto njih uopšte nije fizički aktivno.

„Projekat ZdravoRastimo podržava napore javno zdravstvenih institucija u prevenciji gojaznosti mladih i do sada je obuhvatio više od 9.500 učenika širom Srbije. Učenici kroz četiri školska časa uče o osnovnim postavkama pravilne ishrane, planiranju ishrane, uticaju hrane na telo, kao i o načinima na koje mogu poboljšati svoje navike u ishrani. U ovoj sezoni učenici su unapredili svoje znanje o pravilnoj ishrani za 13 odsto, što ukazuje da je ova tema sedmacima zanimljiva. Odlični rezultati projekta dodatan su nam motiv za uključivanje još većeg broja dece u projekat u idućoj sezoni“, izjavila jeIrena Kurtanjek, koordinatorka projekta za Nestlé Adriatic regiju.

Podršku projektu dali su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, kao i poznati sportisti Milan Mačvan, Tijana Bošković i Mihail Dudaš.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare