Srećan vam Dan žena: Zarada više od 60 odsto žena je ispod proseka

BEOGRAD

(N1)

Istraživanje “Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji” je pokazalo je da je životni standard majki u Srbiji nizak i da je jedan od ozbiljnih problema u životu žena ostvarivanje životnog balansa između posla i privatnog života.

Istraživanje, na uzorku od 1.560 majki, je imalo za cilj da bolje razume neposredna iskustva majki, kao i njihove stavove i mišljenja o problemima društvene podrške materinstvu, planiranju roditeljstva, partnerstvu i rađanju.

“Pokazalo je da je životni standard majki nizak i da je jedan od ozbiljnih problema u životu žena ostvarivanje životnog balansa između posla i privatnog života. Ono što je dodatni problem jeste da teret privatnih poslova još uvek pada pre svega na žene”, objašnjava profesorka Nada Sekulić, autorka istraživanja.

Uz sve to, dodaje ona, imamo kolizije više različitih rodnih politika na nivou države, uključujući populacionu politiku koja ženama praktično postavlja zahtev da rađaju, ne obezbeđujući neophodne uslove za srećno roditeljstvo.

Sekulić navodi da jedno od istraživanja pokazuje da danas mlađi očevi imaju tendenciju da preuzmu više brigu za decom.

“Međutim, to nije samo stvar dobre volje. Žene su manje plaćene i onda ona uzima bolovanje ili odsustvo jer veći prihod dolazi od muškarca”, objašnjava ona.

Dodaje da je istraživanje pokazalo i da najmlađe žene imaju više patrijarhalnu orijentaciju prema društvu nego starije.

Takođe, navodi Sekulić, od svake pete žene je prilikom razgovora za posao traženo da se izjasni da li namerava da rađa, što je zakonom zabranjeno.

Jovana Ružičić iz Centra za mame ističe da se mame susreću sa dosta problema – od radne diskriminacije do nemogućnosti uspostavljanja životnog balansa.

“Istraživanje je pokazalo da više od 60 odsto žena zarađuje ispod republičkog proseka – tačnije 14,5 odsto njih zarađuje manje od 150 evra mesečno, a 46 odsto žena zarađuje između 150 i 300 evra mesečno. A one žene koje žive luksuznim životom, tri odsto ima platu koja je veća od 700 evra”, kaže ona.

Prema mišljenju Ružičić, prva stvar koja treba da se menja je mentalitet i način razmišljanja.

“Mislim da bi tada žene bile manje diskriminisane”, kaže ona.

Istraživanje je pokazalo, kad je reč o razvedenim ženama, da 36,8 odsto žena moralo da pokrene sudsku parnicu za alimentaciju, zatim da 39 odsto njih ne prima alimentaciju, dok 20 odsto ne prima redovno alimentaciju.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare