“Srce s juga” u Orašju

VLASOTINCE

Kako se bliži kraj ovoj godini sa mnogo nade i želje više se očekuje od 2024.godina. Deda Mrazevi rade puno parom, pa čak i prekovremeno, sve u želji da poklonima obraduju najmlađe.

U vlasotinačkom selu Orašju, u isturenom četvorazrednom odeljenju osnovane , OŠ ,,Siniša Janić” osnovane daleke 1921.godine stigao je, po prvi put Deda Mraz u liku Aleksandra Jovića, pravnika koji je na najbolji mogući način obavio svoj zadatak podele novogodiših paketa. Sredinom prošlog veka u đačke klupe, ove seoske škole, sedelo je preko 120 učenika, dok je sadašnji broj đaka više nego zabrinjavajući. Kako su nam rekli ovdašnji učitelji Ljubiša Stojiljković i Srđan Katlanović u sva četiri razreda je ukupno 22 učenika i 9 iz predškolskog uzrasta.
Ni malo slučajno da je u Orašju stigao deda Mraz. To je bila želja po rođenju u Orašju Stojana Takića, advokata u penziji,čija je ćerka pokojna Marija Takić Pešić bila na čelu humanitarne organizacije ,,Srce s juga”, koja je sprovela više akcija pomoći bolesnoj deci. Tako je na Božić 2021.godine Marija sa svojim suprugom Zoranom pokrenula humanitarnu akciju podele više od 500 paketića u Nišu i Leskovcu. Mnogi pamte, da je godinu pre toga, obezbedila i 40 paketića za decu na niškoj onkologiji, za šta je bila nagrađena plaketom NURDOR-a.
Sama atmosfera podele paketa bila je lepo organizovana, a deca su bila oduševljena i glasno iskazivala radost i sreću što su dobila prelepe i bogate paketiće. I sami njihovi roditelji bili su zadovoljni. što se neko, eto, setio da i njihovoj seoskoj deci daruje novogodišnje paketiće, ali i sa iskrenim žaljenjem i pijetetom što u predvečerje 2024.godine nije sa njima i humana Marija koja je bila poslednjih nekoliko godina, pre nego što je preminula, predvodnik humanog pohoda i pomoći bolesnom dečejem naraštaju.

  • Ovu humanu akciju pokrenula je moja pokojna supruga Marija Takić Pešić. Ona je ovu akciju pokrenula pre par godina, u početku u malom krugu i to se vremenom sve više širilo, tako da je zadnjih nekoliko godina to sada dosta široka akcija. Ovom akcijom su obuhvaćena ugrožena i decu sa posebnim potrebama i koja su socijalno ugrožena. U saradnji sa NUDOR-om bila su i deca koja se leče na niškoj onkologiji. I posle, nažalost, smrti moje supruge mi smo nastavili tu akciju kao pomen u njeno ime, uz to što sam siguran da bi ona i dalje sa puno ljubavi bila na čelu ove akcije, koja se sprovodi na jugu Srbije u Niškom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu. Inače prikupimo oko dve hiljade paketića, da bi potom pravili individualne paketiće, baš onako, kako je to Marija radila, po uzrastu i polu i samim potrebama dece. Podela se vrši u saradnji sa Centrom za socijalni rad i školama. Meni je posebno drago što ovu humanitarnu misiji završavamo u školi u Orašju gde su koreni rođenja moje pokojne supruge Marije. U godinama koje su pred nama uvek ćemo dolaziti u Orašje, da deci priredimo bar malo sreće i radosti, a to ćemo činiti na početku ili na kraju akcije, kako smo, eto, sada to učinili – rekao nam je Zoran Pešić, advokat i suprug Marije Takić Pešić. (kraj) VS/LJS
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare