Rosa: Pazi da se ne upecaš

ROSA

Organizacija ROSA , u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Leskovac, realizuje projekat pod n azivom „Borba protiv droge-borba za život-PAZI DA SE NE UPECAŠ!“ koji je podržan u okviru programa ” PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu”.

Cilj ovog projekta je doprinos ispunjenju potreba kroz uspostavljanje modela saradnje, programa prevencije zloupotrebe droga i psiho aktivnih supstanci i direktnog informisanja mlađe romske populacije u gradu Leskovcu.

Projekat se sprovodi na čitavoj teritoriji grada Leskovca a usmeren je usmeren, pored podizanja svesti zajednice o problemu zloupotrebe droga, na promociju i afirmaciju zdravih navika življenja. Tokom realizacije projekta radiće se internet kampanja, kao i kampanja po romskim naseljima u direkton kontaktu sa mladima.

Socijalni problemi, ekstremno siromaštvo i nizak stepen zdravstvene kulture utiču na ugroženost romske populacije i čini ih, između ostalog, i podložnim korišćenju narkotika i psihoaktivnih supstanci.

Poslednjih nekoliko godina unazad Romi se kao i većinska populacija suočava sa realinim problemom porasta broja konzumenta droga, a naročito mladi Romi i Romkinje iz grada Leskovca strosti od 13 do 40 godina. Romi zavisnici, najčešće koriste lake droge (kanabis, spid, skank…), jer je jeftina i lako dostupna.

Zavisnici često zbog asocijalnog stanja u kome se nalaze ne vide izlaz iz situacije, a zbog siromaštva i nedostaka novca za kupovinu narkotika podložni su činjenju krivičnih dela, najčešće krađa. Konzumenti droga i psihoaktivnih supstanci su često nasilni i počinioci su vršnjačkog nasilja i nasilja u porodici.

Prema istraživanju organizacije Romska obnova, saradnja i alternativa- ROSA koja je vršena u romskim naseljima u Leskovcu (2022.-2023.) ovakvo stanje zabrinjava stanovnike, plaše se za bezbednost svoje dece, jer lako mogu biti meta konzumenata i dilera droge, koje ima i među romskom populacijom. Takođe, zabrinjava ih nasilno i asocijalno ponašanje takvih lica, jer doprinose porastu nasilja, krađe i kriminala.

Često, konzumenti droga i psihoaktivnih supstanci su bez podrške i razumevanja problema u kome se nalaze, tako da nemaju podršku porodice i društva. Mnogi od konzumenata imaju problem sa zdravljem zbog uzimanja narkotika i psihokativnih supstanci. (kraj) ZS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare