SRCE: Ponoš, Lutovac, Zelenović i Čobanu potpisali deklaraciju o zajedničkom delovanju

NOVI SAD

U Novom Sadu potpisana je deklaracija o zajedničkom delovanju stranke Srbija Centar, stranke Zajedno, Demokratske stranke i manjinske Rumunske partije. Predsednik stranke Srbija Centar general Zdravko Ponoš na tribini, koja je organizovana ovom prilikom, na pitanje zašto ove četiri stranke potpisuju deklaraciju o zajedničkom delovanju rekao je da ove organizacije već duže vreme sarađuju i organizuju tribine po Srbiji. Stvorena je potreba da odemo dalje i da formalizujemo tu saradnju stavljanjem potpisa na ovaj dokument. To nije nikakav koalicioni papir već pokazivanje volje da sarađujemo i radimo zajedno. Otvoreni smo za saradnju sa drugim političkim akterima.

Rekao je i da je saradnja među opozicionim strankama moguća na nekoliko nivoa: prvi nivo je saradnja oko borbe za izborne uslove, na tom nivou možemo da sarađujemo sa svima koji su opozicija režimu. Drugi nivo jeste programska bliskost gde su ove organizacije i treći nivo jeste sinergijski efekat gde se treba videti da li je bolje da neko sa nekim ide zajedno ili ne.

Upitan o protestima i njihovom nastavku Ponoš kaže da je režim učinio sve da anestezira građane, međutim buđenje iz te anestezije bilo je bolno nakon tragedije koja nam se dogodila. Posle tog buđenja više neće biti moguće uspavati građane ” Srbija više neće biti ista.” -rekao je Ponoš i dodao, da ako ova vlast ne ispuni zahteve protesta, a pokazuje se da neće, to će morati neko drugi da udi nakon parlamentarnih izbora -“Mi ćemo te zahteve ispuniti.”

Ponoš dodaje da je štetno to što je režim razvijao narativ da je Srbija u stvari Vučić, to nije prošlo kod građana u Srbiji ali na žalost prolazi kod stranaca “Na promeni tog narativa ćemo morati da radimo.” kaže Ponoš. Komentarišući međunarodnu poziciju zemlje Ponoš kaže da se u Berlinu ” jako loše piše” o Srbiji i Vučiću a “izvinjenje” zbog Gašića nije samo poniženje za Vučića već i za sve građane Srbije.

Na pitanje šta prvo treba uraditi nakon pobede nad ovim režimom Ponoš je rekao da je danas sve u očajnom stanju i da režim razvaljuje sve pa čak i policiju razvaljuje simbolički smenjujući poštene policajce.  Jedna od prvih stvari treba biti osposobljavanje policije i pravosuđa za borbu protiv kriminala i korupcije. Rekao je i da režim nije stvorio uslove za kriminal i korupciju već je režim u ovoj zemlji “oličenje kriminala i korupcije” i zbog toga nam je potrebna lustracija. Mora se utvrditi ko je kriv -zaključuje Ponoš, navodi se u saopštenju.(kraj) SS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare