Srbiji su potrebni sigurni izvori gasa i imaće ih

NIŠ

Najteža deonica na gasovodu Niš-Dimitrovgrad  nadomak Niša je počela da se gradi, a radove su obišli Dubravka Đedović, ministarka  rudarstva i energetike u Vladi Srbije i Emanuel Žiofre, šef  delegacije Evropske unije u Reublici Srbiji u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski sa saradnicima. Obilasku  radova prisustvovali su i predstavnici „Srbijagasa“. Upravo na ovom mestu gasovod se ukršta sa Koridorom deset što je i bio povod da ministarka Đedović poseti gradilište i vidi kakao radovi teku. Ona je tom prilikom naglasila da je ovo projekat koji je za Srbiju od strateškog značaja u energetskom sektoru. Dodala je da očekuje da radovi budu završeni na jesen kako je i planirano da bi Srbija mogla da diversifikuje snabdevanje  gasom i da se ne oslanja samo na jedan izvor snabdevanja.

                         Gasovod koji prolazi kroz Srbiju dug je 109 kilometara. Vrednost radova u našoj zemlji je 93,7 miliona evra, od toga su 50 miliona bespovratna sredstva Evropske unije. Radovi na izgradnji gasovoda počeli su februara 2022.godine.

                         „Ako smo nešto naučili  o energetskoj krizi to je da  moramo da budemo što više  nezavisni, da imamo sigurne izvore snabdevanja energentima da bi tako  mogli da obezbedimo  neophodno snabdevanje gasom za naše građane i privredu“, kazala je minsitarka Đedović.

                         Završetkom ovog gasovoda Srbija će se povezati sa izvorima gasa i iz Grčke i iz Azejrbedžana.

                           „Srbiji je bitno da ima izvore snabdevanja i iz drugih zemalja bogatih gasom, a tu pre svega se misli na Atejberdžan o čemu su već vođeni razgovori  i da imamo mogućnost da dobijamo gas iz Grčke“, kazala je ministarka.

                            Đedović je istakla da je izgradnja gasovoda od posebnog značaja za energestko osnaživanje Srbije, a da izgradnja teče po planu.

                            „ Plan  završetka radova za ovaj period je bio 30, a mi smo sada  na 40 posto izvedenih radova. Bitno je da se nastavi  tim tempom da se radovi završe na vreme. Kada se radi o isporučenim cevima na nekih smo 90 posto, isporučeno je 100 kilometara od 109 kilometara koliko je gasovod dugačak kroz našu zemlju. Gasovod je važan deo infrastrukture  za našu  zemlju a njegovom izgradnjom pokazujemo da energetski moramo  da se osnažujemo i da je  energetika ono što će biti težište naših ulaganja u narednom  periodu da bi bila energetski snažnija, nezavisnija, sigurnija i bezbednija“, istakla je ministarka Đedović.

                           Govoreći o daljim planovima ona je kazala „da Srbija neće stati ovde“.

                         „Počinjemo da radimo na važnim dokumentima za izgradnju gasovoda  koji će spojiti Srbiju u Severnu Makedoniju“, dodala je minstarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

                           Ovi projekti se realizuju uz značajnu podršku i pomoć Evrospke unije kao važnog partnera u realizaciji velikih infrastrukturnih projekata.

                              Emanuel Žiofre, šef  delegacije Evropske unije u Reublici Srbiji je kazao da je ovo njegov peti obilazak radova što samo pokazuje koliko je za njih važna realizacija ovog projekta.

                           „Evropska unije je za realizaciju ovog projekta obezbedila 50 miliona eura bespovratne pomoći za izgradnju  ove infrastrukture. Povrh toga na bugarskoj strani  obezbedili smo grant od 33 miliona evra. Ovaj projekat je od strateške važnosti za energetsku sigurnost  Srbije. Realizacijom ovog projekta kapacitet od 1,8 milijardi kubika gasa godišnje povećati za 60 posto trenutne potrošnje gasa.  Drugi bitni aspekt je što će se realizacijom ovog  projekta ojačati snabdevanje gasom  pristupom Kavkaskoj ruti i terminalom iz Grčke.  Ovim projektom dovešćemo gas i tamo  gde on sada ne postoji. Stići će do Bele Palanke, Pirota, Dimitrovgrada. Biće namenjen kako građanima  tako i preduzećima i oni će dobiti alternativne izvore grejanja .Na kraju, na ovaj način smanjićemo i zagađenje okoline“, istako je  Emanuel Žiofre.

                           Žiofre je dodao da veruje da će sve biti spremno za narednu grejnu sezonu.

                         „Evropska unija će i dalje da pruža podršku Srbiji, između ostalog i u energetskom sektoru. Nastavićemo da podržavamo i novi projekat a to je gasno povezivanje sa Severnom Makedonijom. Evropska unija za taj projekat trenutno finansira  izradu Studije izvdoljivosti. Fokusirani smo i na izgradnji studije koje se tiče obnovljivih  izvora energije, tačnije hidroenergije“, zaključio je šef  delegacije Evropske unije u Reublici Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare