Srbijavode investirale 200 miliona u uredjenje korita Južne Morave , Veternice i Jablanice

LESKOVAC

Srbijavode su u poslednjih nekoliko godina investirala preko 200 miliona dinara u vodotokove prvog reda, pre svega u korita Južne Morave, Veternice i Jablanice , rekao je danas direktor ovog javnog preduzeća Goran Puzović koji nije mogao da objasni detaljnije šta je, zapravo, radjeno, na tim rekama.

Menadžmenta JVP „Srbijavode“, na čelu sa direktorom Goranom Puzovićem, u prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga održao je radni sastanak sa svim direktorima javnih vodoprivrednih preduzeća iz cele Srbije.

U planu je da ovakvi sastanci postanu redovna praksa, a cilj je analiza rezultata u prethodnom periodu, predstavljanje planova za sledeću godinu, ali i da bi se rad ovog preduzeća i sektor vode približio svim upravnim okruzima na teriroriji Republike Srbije, rečeno je danas.

Na konferencija za medije gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da saradnja Grada Leskovca sa Vladom Republike Srbije, Ministarstvima i preduzećima pod ingerencijom Vlade, poput preduzeća „Srbijavode“, a posebno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na izuzetno visokom nivou.

„To se ogleda i u činjenici da je JVP Srbijavode u poslednjih nekoliko godina investirala preko 200 miliona dinara u vodotokove prvog reda, pre svega u korita Južne Morave, Veternice i Jablanice, a očekuje nas i realizacija potpisanog sporazuma u vezi sa izgradnjom rasteretnog kanala Tulovske reke. Taj projekat je vredan 20 miliona dinara, a zakednički će ga finansirati grad i preduzeće „Srbijavode“. Izuzetno dobra saradnja sa ovim preduzećem rezultira i sprečavanjem elementarnih nepogoda, većoj bezbednosti na teritoriji Jablaničkog okruga i zaštiti i očuvanju domaćinstava i useva lokalnog stanovništva,“ rekao je Cvetanović.

Direktor Javno vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović napomenuo je da ovaj sastanak ima za cilj da se problemi na nivou lokalnih samouprava prepoznaju i analiziraju kako bi se u najbržem mogućem roku sanirali i rešili.

„U Pčinjskom i Jablaničkom okrugu u prethodnih nekoliko godina se dosta radilo, a pre nekoliko nedelja je održan jedan važan sastanak sa predsednikom Srbije na kom je najavljen veliki investicioni ciklus koji se tiče puteva, pruga i kompletne infrastrukture vezane za vodovod i kanalizaciju, za uređenje vodnih objekata, za razvoj turizma. Svi mi smo na zadatku da pomognemo lokalnim samoupravama da ostvare što bolje rezultate. Vlada Republike Srbije je prepoznala koliko je ovaj sektor važan i iz godine u godinu se izdavajaju sve veća sredstva kako bismo sprečili poplave i prirodne katastrofe. Mi ćemo na kraju ove godine uputiti jedno pismo svim lokalnim samoupravama da se izjasne, da kažu šta je to ono što žele da „Srbijavode“ urade za njih, da pokušamo da im pomognemo tamo gde nemaju tehničku dokumentaciju, gde nemaju inženjere, gde nemaju kadrove, da naši ljudi budu zajedno sa njima, da rešimo sve one probleme koji ih očekuju. Sve ovo je važno jer smo svesni klimatskih promena koje nas tek čekaju, da će opasnosti biti sve veće, da ćemo imati periode kada neće biti kiše po tri meseca, a onda nam u dva dana padne sve to što je bilo u tom periodu. Samim tim se opasnost povećava i zato je preventiva jako bitna.“

Što se konkretno urađenih stvari tiče u ovom regionu tiče, Puzović je podsetio na poplavni talas koji je ovaj deo Srbije zahvatio 2016. godine

„Mi smo radili na sanaciji svih tih oštećenih lokaliteta, odnosno tamo gde su bili ugroženi nasipi, mostovi, regulacije… Sve je to otklonjeno. Očišćeno nekih tri kilometara reke koja teče kroz Medveđu. Pre nekih 40-ak godina je tu napravljena regulacija i sada je to regulisano, kao i regulacija u Lebanu… Bilo je tu i redovnog održavanja gde spada čišćenje od nanosa, košenje, uklanjanje drveća…

Puzović je na kraju uputio i poruku svim građanima rekavši „da su reke naša i mi moramo da ih čuvamo. Na žalost, sve ono što imamo u kući, u garaži, dvorištu, završi u nekom kanalu, nekoj reci i na kraju postane brana. Imamo tešku situaciju da se sa time nosimo i molimo građane da sve ono što im ne treba odlažu na neku deponiju koja je definisana zakonom.“

  • Ministarstvo poljoprivrede donosi plan eksploatacije šljunka i peska za obnovljive izvore.

„Mi ćemo raspisati javni poziv za nekih mesec dana gde ćemo tačno definisati eksploataciona polja. Na žalost, dešava se da imamo divlje eksploatacije šljunka i peska koje ugrožavaju i naše njive, objekte i gradove. Tu predstoji jedna ozbiljna borba države da se to svede u neke najminimalnije okvire. Već je bilo nekih akcija koje su dale rezultate, ispeli smo pojedina žarišta da otklonimo, a radićemo zajedno sa lokalnom samoupravom i svim drugim organima, od policije, poreske i drugih inspekcija. Inače prva inspekcija koja je nadležna za ovo je vodna inspekcija“ rekao je direktor Javno vodoprivrednog preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović odgovarajući na nekoliko pitanja novinara JUGpressa .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare