Srbija, žene i menstruacija: Koliko su poskupeli ulošci i tamponi

BEOGRAD

Porast cena osnovnih životnih potrepština pogađa sve, a mnoge žene imaju i dodatni neizbežni mesečni trošak na kom se teško može uštedeti.

Do maja 2022. godine, za neophodne higijenske proizvode tokom menstruacije, ženama je bilo potrebno oko 6.300 dinara godišnje.

Danas, samo šest meseci kasnije – dve hiljade dinara više.

Žene u Srbiji izdvajaju trećinu više novca za uloške i tampone nego pre nekoliko meseci.

Pakovanje uložaka od 16 komada u maju je koštalo prosečno oko 240 dinara, a sada 80 dinara više.

Ovo su podaci istraživanja organizacije Džender noledž hab (Gender Knowledge Hub), tokom kojeg su poređene prosečne cene uložaka i tampona u maju i oktobru 2022.

U periodu od novembra 2021. do oktobra 2022. godine, maloprodajne cene kozmetičkih i proizvoda za ličnu negu i higijenu povećane su 24,6 odsto, navode iz Republičkog zavoda za statistiku za BBC na srpskom.

„Menstrualni proizvodi su, pretpostavljamo kao posledica inflacije, u poslednja četiri meseca poskupeli za oko 33 odsto”, kaže Dušica Stojadinović, istraživačica ove organizacije, za BBC na srpskom.

Žene u proseku godišnje imaju 13 menstruacija i po ciklusu koriste dva pakovanja uložaka.

To znači da po trenutnim cenama godišnje za uloške izdvoje više od 8.400 dinara, računica je ove organizacije.

Ukoliko se u obzir uzme da prvu menstruaciju imaju sa 11 godina, a da menopauza prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji najčešće počinje u 51. godini, prema trenutnim cenama, žene u toku života potroše više od 330.000 dinara na uloške i tampone.

Ne postoje podaci o tome koliko žena u Srbiji ne može da priušti ove proizvode.

U svetu oko 500 miliona žena nema dovoljno novca za menstrualne potrepštine, niti uslove za održavanje higijene tokom menstruacije, procena je Svetske banke.

Problem menstrualnog siromaštva neke zemlje pokušale su da ublaže ukidanjem ili smanjenjem poreza na dodatu vrednost (PDV) na uloške i tampone, ali Srbija nije među njima.

Organizacija Džender noledž habje pokrenula inicijativu za smanjenje ovog poreza sa 20 na pet odsto u maju 2022. godine.

Presentational grey line

Koliko su skočile cene u oktobru

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u oktobru 2022, u odnosu na septembar 2022, u proseku su povećane za 1,9 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Potrošačke cene u oktobru 2022. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 15 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2021. godine u proseku povećane za 13,5 odsto.

Koliko žena u Srbiji je menstrualno siromašno?

Nije poznato jer u Srbiji do sada nije sprovedeno istraživanje o ovoj temi.

„Najbliže našem kontekstu je istraživanje koje je sprovedeno u Hrvatskoj, u kojem je 36,4 odsto ispitanica navelo je da im se događa da moraju da kupe manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cene”, priča Stojadinović.

„Više od 11 odsto je navelo da im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promeniti kad god žele, i isto toliko ne može da ih priušti.”

Oko devet odsto žena navelo je da im se događa da uložak, odnosno tampon, ne promene duže od šest do osam sati jer nemaju novca da kupe dovoljnu količinu ovih proizvoda.

Menstrualne proizvode ne može da priušti 3,6 odsto žena, pa umesto njih koriste improvizovana sredstva, navodi se u istraživanju.

„Imajući u vidu ove rezultate i bliskost konteksta, možemo pretpostaviti da se žene u Srbiji nalaze u sličnom, ako ne i u manje zavidnom položaju kada je u pitanju rizik od menstrualnog siromaštva”, kaže Stojadinović.

Kako je BBC ranije izveštavao, imajući u vidu da je prosečna neto plata u Hrvatskoj u maju ove godine bila 946 evra, a u Srbiji oko 553 evra, može se pretpostaviti da je i situacija sa menstrualnim siromaštvom teža.

Šta je menstrualno siromaštvo?

U menstrualnom siromaštvu žive žene koje ne mogu da priušte neophodne proizvode tokom menstruacije i nemaju mogućnost da održavaju higijenu.

„Menstrualno siromaštvo je nepristupačnost ispunjavanja osnovnih zdravstvenih potreba žena i dovođenje u veliki rizik žena, s obzirom da podrazumeva nedostupnost proizvoda koji su neophodni za održavanje higijene i reproduktivnog zdravlja”, objašnjava Stojadinović.

U ove proizvode, pored uložaka i tampona, spadaju i lekovi protiv bolova i donji veš, navode Ujedinjene nacije (UN).

„Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene i devojke u zemljama u razvoju, već i žene u bogatim, industrijskih državama”, piše na sajtu Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Nemogućnost da priušte menstrualne proizvode dovodi do toga da mnoge devojčice i žene ne idu u školu ili na posao, što može imati trajne posledice po njihovo obrazovanje i finansijsku budućnost, navode na internet stranici ovog fonda.

Besplatni ulošci i smanjenje poreza

Škotska je avgusta 2022. ušla u istoriju kao prva država na svetu koja je usvojila zakon kojim higijenski ulošci i tamponi postaju besplatni za sve.

Zakon o menstrualnim proizvodima podrazumeva da sve obrazovne ustanove, ali i javne institucije moraju da obezbede ove proizvode.

Od 2017. potrošeno je nešto manje od 32 miliona evra kako bi higijenski proizvodi postali javno dostupni.

„Troškovi života su sve veći, te je ovaj zakon tračak nade koji pokazuje šta se sve može postići kada se političari udruže za dobrobit ljudi kojima služe”, rekla je Monika Lenon, poslanica laburističke partije koja se zalagala za donošenje ovog zakona.

Neke zemlje su smanjile ili ukinule porez na dodatu vrednost (PDV) na proizvode za menstruaciju.

Među njima su desetak država u SAD, Kenija, Kanada, Australija, Indija, Kolumbija, Malezija, Nikaragva, Jamajka, Nigerija, Uganda, Liban i Trinidad i Tobago.

Evropska unija preporučila je smanjenje PDV-a na ove proizvode na pet odsto.

Na nivou EU ove godine donet je novi zakon prema kome zemlje članice mogu da izaberu da u potpunosti ukinu porez na dodatu vrednost na ženske sanitarne proizvode, jer se oni smatraju osnovnim potrebama.

Najviši PDV na ove proizvode među zemljama članicama unije je u Mađarskoj – 27 odsto.

ulošci
Potpis ispod fotografije,Na tržištu postoji veliki broj higijenskih proizvoda, ali su oni i dalje luksuz za mnoge žene

U Srbiji se na uloške i tampone, kao i na većinu drugih proizvoda, plaća PDV od 20 odsto, a organizacija Džender Noledž Hab je u maju pokrenula kampanju za smanjenje ovog poreza na pet odsto.

„Ovi proizvodi se oporezuju sa 20 odsto, dok se recimo dnevne novine ili smeštaj u hotelima oporezuju sa 10 odsto”, kaže Stojadinović, istraživačica ove organizacije.

Smanjenje bi najviše osetile žene iz osetljivih grupa, dodaje.

„PDV je potrebno smanjiti kako bi se omogućila adekvatna dostupnost menstrualnih proizvoda svim ženama, a naročito ženama iz osetljivih grupa”, objašnjava ona.

Viši nivo PDV-a u regionu ima Crna Gora, koja oporezuje proizvode sa 21 odsto.

Hrvatska i Slovenija smanjile su PDV na menstrualne proizvode.

U Hrvatskoj, taj porez od ove godine iznosi 13 odsto, dok je u Sloveniji 9,5 odsto.

Izvor i foto : BBC

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare