Srbija sa NATO sarađuje već 16 godina

BEOGRAD

Predsedavajući Vojnog komiteta NATO holandski admiral Rob Bauer izjavio je danas da alijansa, na zahtev Beograda, već 16 godina sarađuje sa Srbijom.

Sarađujemo u oblastima za koje je Srbija zainteresovana, kao što je unapređenje oružanih snaga, poboljšanje njihovih sposobnosti i kapaciteta. Deo razgovora je i o tome da li smo u stanju da pomognemo Srbiji u određenoj oblasti i, kada se složimo, to ćemo učiniti, rekao je Bauer u Beogradu.

Bauer je naveo da je u mnogim oblastima saradnje posao završen i da se sada sa Srbijom razgovara o novom paketu.

To je nastavak dugotrajne saradnje, a naš generalni stav je – pomagati zemljama u oblastima gde traže našu pomoć, izjavio je Bauer.

Ulogu NATO na Zapadnom Balkanu u prvom redu vidimo kao saradnju sa zemljama, na njihov zahtev, rekao je Bauer, uz konstataciju: “Ne namećemo se nijednoj naciji”.

Bauer je izjavio da je svrha njegove posete skretanje pažnje na saradnju sa Beogradom, čemu doprinosi i činjenica da je najviši vojni oficir u alijansi.

To je dobro, jer onda možete razgovarati o važnosti saradnje i pokazati da je ona korisna i za Srbiju i za NATO, naveo je Bauer.

Poruka je da želimo da nastavimo saradnju NATO i Srbije i da se ne radi samo o političkim razgovorima, već i o praktičnoj saradnji, izjavio je Bauer, uz ocenu da je Vojska Srbije dobar primer, zbog pomoći alijanse u obuci vojnika i saradnji u naučnim i tehnološkim programima.

Važno je pokazati srpskom narodu da se radi o praktičnim stvarima, a ne samo o politici. Tu je i važnost Kfora u pomoći stabilizovanja situacije u regionu, kazao je Bauer.

Povodom mogućnosti da nova pravila o automobilskim registarskim tablicama na severu Kosova dovedu do incidenata, Bauer je izjavio da je proteklih par godina dolazilo do rasta napetosti.

U septembru su bile postavljene barikade i došlo je do ozbiljnih napetosti na granici. Kfor je odigrao ulogu zbog koje smo tamo – osigurati bezbedno okruženje, kako bi se razgovaralo sa svim stranama da shvate da su deeskalacija i razgovori bolji od eskalacije, rekao je Bauer, uz ocenu: “To je komandant Kfora učinio u septembru na savršen način, uz dobru saradnju sa Srbijom”.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti održavanja vojne neutralnosti Srbije dok u Ukrajini besni rat, Bauer je izjavio da je neutralnost ugrađena u međunarodni poredak zasnovan na pravilima.

Da bi bili neutralni, potrebno je da druge zemlje to prihvate i poštuju. Zato je međunarodni poredak zasnovan na pravilima toliko važan i zbog toga je potrebno da ga branimo, a napadnut je, rekao je Bauer.

Danas je malo teže biti neutralan, ali taj izbor je suverena odluka nacije koja želi da bude neutralna. O tome nacija sama odlučuje i to je ono što NATO brani, izjavio je Bauer, uz tvrdnju da alijansa brani zemlje kako bi bile suverene, kao i njihovu sposobnost da biraju svoju budućnost.

Ako je njihova budućnost neutralnost, onda je to to, rekao je Bauer.

On je ocenio da je rat u Ukrajini neizmerno promenio situaciju u svetu.

To je napad na suverenu državu sa međunarodno priznatim granicama, čime Rusija krši pravila i propise koje je sama prihvatila. Bili su deo tog sistema i trebalo bi da i dalje budu deo tog sistema, jer su prihvatili sve te stvari, ali krše pravila, izjavio je Bauer.

Prema njegovim rečima, zbog rata u Ukrajini su mnoge zemlje zabrinute da li će njihove granice biti narušene.

Mnoge nacije su nervozne, a rat je doveo i do energetske i prehrambene nesigurnosti. Mnogo prelivajućih efekata tog rata ne pogađaju samo Ukrajinu, već ceo svet, jer je Ukrajina, na primer, vrlo važna za prehranu sveta žitaricama, izjavio je Bauer.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare