Srbija: Novinar Andrej Gnjot ne sme biti izručen Belorusiji

BEOGRAD

Srpske vlasti ne bi trebalo da izruče beloruskog novinara Andreja Gnjota da se suoči sa krivičnim prijavama u Belorusiji i odmah bi trebalo da ga pustie na slobodu. Evropska federacija novinara (EFJ), njene podružnice u Srbiji- NUNS, UNS, Sinos i Nezavisnost i još nekoliko novinarskih organizacija u Srbiji- Udruženje nezavisnih elektronskih medija i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozivaju ministarku pravde u Srbiji Maju Popović da se usprotivi njegovom izručenju.

Srpske vlasti su Gnjota pritvorile po njegovom dolasku u zemlju 30. oktobra 2023, na osnovu Interpolovog naloga za hapšenje od 21. septembra koji je izdao beloruski biro Interpola, zbog navodne optužbe za utaju poreza. U decembru 2023. godine, Viši sud u Beogradu doneo je odluku da su se stekli uslovi za Gnjotovo izručenje Belorusiji. Dana 12. marta 2024. godine, nakon žalbe, odluka je ukinuta i predmet je poslat na ponovno razmatranje. 

Uprkos međunarodnoj žalbi koju je u maju pokrenula koalicija MFRR, Viši sud u Beogradu je 13. juna 2024. na ponovljenom suđenju doneo odluku o izručenju Andreja Gnjota.

Andrej Gnjot je beloruski novinar i suosnivač „Slobodne asocijacije sportista SOS BY“, koja se u Belorusiji smatra „ekstremističkom organizacijom“. Ako novinar bude izručen Belorusiji, potencijalno bi mogao da se suoči sa dodatnim optužbama za stvaranje ili učešće u ekstremistička grupa, za koju je predviđena kazna do 10 godina zatvora, dok je za utaju poreza predviđena kazna do sedam godina zatvora, prema beloruskom krivičnom zakonu.

„Jasno je da su optužbe protiv Andreja Gnjota politički motivisane“, rekla je predsednica EFJ-a Maja Sever. „Uzimajući u obzir povrede ljudskih prava u Belorusiji, uključujući torturu i nepravedna suđenja, snažno pozivamo srpsku ministarku pravde Maju Popović da odmah obustavi proces ekstradicije.”

Zajedno sa Evropskom federacijom novinara, medijske organizacije u Srbiji pozivaju vladu da zaštiti Andreja Gnjota i obezbedi njegovu bezbednost i slobodu. (saopštenje)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare