Srbija nije odgovorila UN o vijetnamskim radnicima

BEOGRAD

Srbija još nije izvestila Kancelariju visokog komesara za ljudska prava Ujedinjenih nacija u Ženevi o navodima vijetnamskih radnika o nehumanim uslovima tokom boravka i rada na gradilištu fabrike Linglog u Zrenjaninu, dok su Kina i Vijetnam to uradili, izjavio je Milan Marković iz beogradske kancelarije Visokog komesara za ljudska prava UN.

On je televiziji Insajder kazao da bi odgovor Srbije podrazumevao pojašnjenja šta se zaista događalo i šta su nadležni državni organi konkretno utvrdili tim povodom, da li je iko sankcionisan i šta Srbija namerava da sprovede kako se eventualno to ne bi događalo, ako je tačno da se događalo.

Marković je naglasio da je primarna obaveza zaštite ljudskih prava svakako na državi i državnim institucijama.

Tu odgovornost i obavezu država ne može preneti ni na koga drugog. Ulogu svakako imaju i nevladine organizacije koje alarmiraju o eventualnim kršenjima prava, a Ujedinjene nacije su tu da podrže i Vladu i nevladine aktere u njihovim zajedničkim ili odvojenim akcijama promocije ljudskih prava, kazao je Marković.

Oko 400 radnika iz Vijetnama je tokom proleća angažovano u Srbiji na izgradnji fabrike automobilskih guma kineske kompanije Linglong. Žalili su se na smeštaj, uslove boravka nedostojne čoveka i prostorije u kojima spavaju koje su manje i od zatvorskog minimuma. Nisu imali dovoljno tople vode i vode za piće, kao ni hrane, grejanje je bilo oskudno, a bili su uskraćeni za zimsku odeću i obuću.

Kretanje im je bilo, ili zabranjeno, ili ograničeno, a pasoši oduzeti. Nekima, koji su se razboleli od korone, nije pružena zdravstvena zaštita, već su upućivani na lečenje u okviru kampa, uz samoizolaciju, ali nisu odvođeni lekaru, već su im donošene terapije.

Sve ovo navodi se u izveštaju kojim su NVO Astra i Inicijativa A11 izvestile Kancelariju visokog komesara za ljudska prava UN u Ženevi, nakon čega su Ujedinjene nacije od Srbije, Kine i Vijetnama zahtevale da se navodi zaposlenih Vijetnamaca ispitaju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare