I dalje nejasno poreklo korona virusa

ŽENEVA

Grupa stručnjaka koju je sastavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) da bi pomogla u istraživanju porekla pandemije korona virusa saopštila je da su potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao kovid-19, uključujući detaljniju analizu mogućnosti da je to bio nesrećni slučaj u laboratoriji.

Taj stav označava oštar preokret početne procene zdravstvene agencije Ujedinjenih nacija o poreklu pandemije, jer je SZO prošle godine zaključila da je “izuzetno malo verovatno” da je kovid mogao da se prenese na ljude iz laboratorije, prenosi AP.

Mnogi naučnici sumnjaju da je korona virus prešao na ljude od slepih miševa, verovatno preko druge životinje, ali u danas objavljenom izveštaju stručna grupa SZO je navela da i dalje nedostaju “ključni podaci” koji bi objasnili kako je pandemija počela.

Naučnici su rekli da će grupa “ostati otvorena za sve naučne dokaze koji budu dostupni u budućnosti, kako bi se omogućilo sveobuhvatno testiranje svih razumnih hipoteza”.

Identifikovanje izvora bolesti kod životinja obično traje godinama. Bilo je potrebno oko 15 godina da naučnici pronađu vrste slepih miševa koji su bili prirodni rezervoar za virus SARS, koji je rođak kovida-19, prenosi Slobodna Evropa.

Ekspertska grupa SZO je, takođe, primetila da, pošto su incidenti u laboratorijama u prošlosti izazvali neke epidemije, ova veoma politizovana teorija još ne može da se odbaci.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je više puta spekulisao, bez dokaza, da je kovid pokrenut u kineskoj laboratoriji, a SZO je optuživao za “dosluh” sa Kinom, kako bi prikrio početnu epidemiju.

Član nezavisne savetodavne grupe SZO Džejmi Mecl predložio je da grupa sedam industrijalizovanih nacija uspostavi sopstvenu istragu o poreklu kovida, rekavši da SZO nema politički autoritet, naučnu ekspertizu i nezavisnost da sprovede takvu kritičku procenu.

Mecl je pozdravio poziv SZO na dalju istragu o mogućnosti curenja iz laboratorije, ali je ocenio da je to nedovoljno.

“Tragično je što kineska vlada i dalje odbija da podeli osnovne sirove podatke i neće dozvoliti neophodnu, punu reviziju laboratorija u Vuhanu, a dobijanje pristupa ovim informacijama je ključno za razumevanje kako je pandemija počela, kao i za sprečavanje budućih pandemija”, kazao je Mecl.

Da bi se istražilo da li je pandemija kovida možda posledica nesreće u laboratoriji, stručnjaci SZO su rekli da bi ono trebalo da se sprovede “sa osobljem u laboratorijama koje je zaduženo za upravljanje i implementaciju biološke bezbednosti”, rekavši da će to pružiti više informacija o tome kako se upravljalo virusima povezanim sa kovidom-19.

Kina je ranije ocenila kao “neutemeljenu” sugestiju da je kovid nastao u njihovoj laboratoriji i navela kontratezu da je virus, možda, potekao u američkim objektima, za koje se takođe znalo da istražuju korona viruse kod životinja.

Kineska vlada je rekla da podržava potragu za poreklom pandemije, ali da i druge zemlje treba da budu u fokusu.

Naučnici povezani sa SZO upozorili su u avgustu 2021. da je potraga za poreklom pandemije zastala i da se prozor mogućnosti “brzo zatvara” a upozorili su da je prikupljanje podataka koji su sada stari najmanje dve godine sve teže.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare