SRBIJA MORA DA OBEZBEDI SMEŠTAJ ZA VIŠE DESETINA HILJADA IZBEGLICA

BEOGRAD

(FoNet)

Srbija, za razliku od prethodnih šest meseci, više neće moći samo da preusmerava izbeglice na granice sa Hrvatskom ili Mađarskom, već će morati da izgradi i obezbedi smeštajne kapacitete za više desetina hiljada izbeglica koji će se duže vreme zadržavati u zemlji, piše Danas, pozivajući se na diplomatske izvore.

Kako oni tvrde, ispunjenje zadataka iz akcionog plana od 17 tačaka za suočavanje sa izbegličkom krizom, koji je usvojen na samitu u Briselu, predstavlja novi uslov, odnosno formalno očekivanje od Srbije u procesu evropskih integracija.

Iako je na samitu u Briselu dogovoreno da Fronteks nadgleda granične prelaze i registraciju na tačkama prelaza između Srbije i Hrvatske, prema pisanju Danasa, nije realno očekivati da pripadnici Fronteksa stignu na granicu Srbije i Hrvatske pre februara, jer za organizaciju misije treba par meseci.

Dok ta misija ne stigne na granične prelaze, registracija će se obavljati kao i do sada.

“Sedamnaest zaključaka koji su usaglašeni na samitu u Briselu u vezi sa migrantskom krizom prilično su poremetili koncepciju Srbije kada je reč o ovom problemu. Zaključci upućuju na to da će desetina hiljada izbeglica morati da ostane u Srbiji duže vreme”, tvrde izvori Danasa.

Kako navode, sprovođenje izbeglih na granicu sa Hrvatskom i Mađarskom više neće biti moguće.

“Ispunjenje ovih zadataka pretvoriće se u formalna očekivanja od zemlje kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj uniji. To će, svakako, predstavljati novi uslov i dodatnu komplikaciju Srbije u procesu evropskih integracija”, ocenjuju sagovornici Danasa.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
8 godine pre

U NAPREDNJAČKOJ SRBIJI, ZAKON I PRAVDA NISU ISTO!!!

Srbija će dakle, zbog ćefa svoga premijera morati da brine o tuđim nesrećnicima. Tačnije o desetinama hiljada njih!

A pre samo nekoliko dana, jedna kragujevačka porodica sa petoro male dece uzrasta između 1. i 10 godina, izbačena je iz svoje kuće zbog duga od 5 hiljada evra!

Svaka čast Vučiću!