Srbija među najsiromašnijima

BEOGRAD

Srbija prema kriterijumu kupovne moći stanovništva spada u najsiromašnije zemlje Evrope, objavio je danas Demostat pozivajući se na podatak da je vrednost BDP po glavi stanovnika u Srbiji tek 52 odsto proseka Evropske unije, dok u najsiromašnijoj članici EU – Bugarskoj- taj udeo 55 odsto.

Poređenja radi, Demostat navodi da Luksemburg beleži procenat od 277 odsto od proseka EU, Irska 221 odsto, Danska 133 odsto, Holandija 132 odsto, Švedska 123 odsto, Belgija 122 odsto, Austrija 121 odsto a Nemačka 119 odsto.

“Od Srbije su uspešnije i zemlje regiona koje su članice EU, poput Slovenije koja ostvaruje procenat od 90 odsto, Rumunije sa procentom od 73 odsto i Hrvatske sa procentom od 70 odsto. Od stanovnika Srbije veću kupovnu moć imaju i građani Crne Gore, koja nije članica EU, sa procentom od 61 odsto. Jedina zemlja EU sa kojom Srbija koliko toliko može da se meri, iako je slabije plasirana i od nje, jeste Bugarska sa 55 odsto, koja inače važi za najsiromašniju zemlju članicu tog bloka”, ukazao je Demostat u analizi.

Potrošnja po glavi stanovnika pokazuje da je ona u Srbiji veća samo u zemljama regiona kao što su Makedonija sa 44 odsto, Bosna i Hercegovina 43 odsto i Albanija sa prosekom 40 odsto u odnosu na prosek EU.

“To što Srbija spada u najsiromašnije zemlje na Starom kontinentu ne treba da čudi ni malo. Naime, čak oko 700 hiljada zaposlenih prima minimalnu zaradu čija je vrednost oko 35.000 dinara.  Koliko je to malo pokazuje podatak da minimalna potrošačka korpa u Srbiji iznosi oko 42 hiljade dinara. Skoro polovina zaposlenih u Srbiji prima plate koje su manje od 50.000 dinara, što je znatno niže od zvanične prosečne plate u zemlji procenjene na oko 600 evra”, stoji u Demostatovoj analizi.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare