Srbija i Makedonija neće biti kolateralna šteta

NIŠ

Ministri spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Daćić I njegov kolega iz Makedonije Nikola Dimitrov danas su u Nišu razgovarali o prevazilaženju krizne situacije koja je dovela do povlačenja osoblja srpske Ambasade u Skoplju na konsultacije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je  da se bezbednosna saznanja do kojih je dosla Srbija, a koja je bila direktan povod za povlačenja osoblja iz Makedonije,  ne odnose na makedonsku vladu, već na bezbednosni sektor, uz uplitanje stranog faktora.

“Naša saznanja su izazvala našu reakciju da smo želeli da izbegnemo mogućnost da nastane trajna šteta u našim odnosima u smislu da Srbija bude optužena za izazivanje nemira i za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Ivica  Dačić.  On je dodao da su Srbija i Makedonija prijatelji, I da tako treba da ostane, I  da treba da se sačuvaju od toga da budu kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa.

“Naravno, u svemu tome uz učešće stranog faktora. Mogu da vam kažem koji je to strani faktor, ali neću. Ovde je reč da se to više ne dešava, da ne budemo kolateralna šteta globalnih međunarodnih odnosa”, rekao je Dačić i ponovio da Srbija ne želi da bude optužena ili se spominje negativan uticaj Srbije na unutrašnja dešavanja u Makedoniji.
Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov takođe je kazao da u obaveštajne aktivnosti zbog kojih je Srbija povukla svoje diplomate iz Skoplja na konsultacije, nije bila upletena makedonska vlada.

Sastanak kolega iz Srbije I Makedonije bio je konstruktivan i otvoren , saglasili su se Dačić I Dimitrov. Oni su bili saglasni I sa tim da je negovanje prijateljskih odnosa veoma važno I da dve države osim što oimaju zajedničku prošlost u jednooj državi (Jugoslaviji) imaju I zajedničku budućnost , u okvir Evropske unije.

Osoblje ambasade Srbije vratilo se u Skoplje a ambasador če se vratiti 31. avgusta i odmah zatražiti prijem kod predsednika vlade Zorana Zaeva.

On je, nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Nišu, rekao da se Makedonija zalaže da region ide napred, da se raduju uspehu Srbije, te da je ubeđen da se i Srbija raduje kada Makedonija ima uspeh.
On je podsetio da je Makedonija nedavno imala političku krizu i da su tu krizu iskoristili kao novu šansu da se ide napred, tako da očekuje da će i rezultat ove krize biti bolji odnosi sa Srbijom.

Na pitanje novinara kako će se Makedonija odnositi prema pitanju prijema Kosova u

UNESKO, on je rekao da je to važno pitanje za Makedoniju, Srbiju, ali i celu Evropu.
“Makedonija je multietničko društvo i moramo biti pažljivi kada donosimo odluke. Sigurno je samo da će svaka odluka biti u interesu Makedonije”, naglasio je Dimitrov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare