Srbija lider po broju pretnji i napada na novinare

SARAJEVO-BEOGRAD

Srbija je vodeća u po broju pretnji i napada na novinare ne samo u regionu nego je, kako bi to rekao predsednik Srbije, pravi lider, izjavio je danas u Sarajevu predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Rade Đurić.

On je na panelu o zaštiti novinara i povratku poverenja građana u medija u okviru konferencije “Rešenja i inovacije u medijima” naveo da se u vezi sa napadima na novinare menja jedino vrsta napada jer su zbog demonstracija 2020. više bili izloženi fizičkim napadima, dok su 2021. obeležili onlajn napadi, posebno na novinarke, i to ne samo zbog njihovog rada nego i zbog ideja koje iznose na društvenim mrežama.

Đurić je ukazao da su napadi povezani sa javnim nastupima predsednikA Srbije, članova Vlade i Srpske napredne stranke koji svojim ocenama da su novinari “izdajnici” proizvode moguće napade, jer građani preuzimaju taj model diskvalifikacija i napadaju novinare.

Dodao je da ne postoji osuda državnih zvaničnika zbog takvih napada i pretnji, što građane ohrabruje da nastave sa takvim ponašanjem.

Brankica Petković iz Mirovnog instituta Slovenije rekla je da su u regionu medijski sistemi “okupirani propagandom i mržnjom” i da je ustaljena praksa da mediji šire propagandu.

Navela je da su vlasnici medija snažno povezani sa političkim partijama koje ih finasiraju i da se zbog toga posebno targetiraju istraživački novinari koji se izjednačavaju sa političkim oponentima.

Petković je ukazala da su građani namerno “polarizovani” i da postoji “organizovana propaganda” koja im poručuje da ne veruju medijima.

Dodala je da među građanima postoji potencijal “zaštite demokratije jer bez zaštite demokratije nije moguće zaštititi novinare”, ali da po tom pitanju novinari moraju više da rade sa građanima i u radno vreme, “i van radnog vremena”.

Govoreći o napadima na novinare u Severnoj Makedoniji, predstavnik organizacije Metamorphosis Goran Rizaov naveo je da u toj zemlji policija retko raeguje na napade na novinare, a na onlajn napade ne reaguje uopšte.

Kao izgovor, ukazao je, policija se služi neistinitim argumentom da govor mržnje nije krivično delo, iako zakoni te zemlje govore drugačije, već da je krivično delo samo ako govor mržnje posluži kao okidač za fizički napad.

Ukazao je da je sve suprotno u slučaju onlajn napada na, na primer, ministra spoljnih poslova, kada policija napadača pronađe “odmah”.

Novinarka KRIK Snežana Petijević rekla je da napadi botova na taj portal počnu kada god se objavi tekst o predsedniku Srbije ili ministrima, i da se po istim rečenicama i istim gramatičkim greškama vidi da potiču iz istog izvora.

Ukazala je da botovi optužuju novinare KRIK da su “izdajnici” i da žele da “svrgnu” vlast, dodavši da je bilo napada u kojima se kaže da “ovo nije pretnja, ali bih voleo da svi umrete”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare