SRBIJA IMA POTENCIJALA A MALTA ZNANJE I ISKUSTVO

LESKOVAC

Delegacija Republike Malte, koju čine predsednik opštine Meliha Džon Butidžidž, predsednik Privredne komore za mali i srednji biznis Pol A Bela i direktor Srpskog kulturnog informativnog centra Malte Boban Jovanović, posetila je danas leskovačku privrednu komoru, gde su vođeni razvogori o jačanju privredne, kulturne i svih drugih vidova saradnje između dve regije i naših zemalja. Ovom prilikom potpisan je memorandum o razumevanju između privredne komore za mala i srednja preduzeća Malte i Regionalne privredne komore Leskovac. Poptisan je i sporazum o saradnju sa Srpskim kutlurno informativnim centrom.

Boban Jovanović je ukazao na to da je decentralizacija države jako važna, pa je zbog toga ova delegacija, umesto u Beograd, došla na jug Srbije, u Leskovac.

“Preko Srpskog informativnog centra na Malti u poslednje dve godine uloženo je mnogo energije i truda kako bismo ubedili ljude da dođu u Srbiju i uvere se da postoje veliki potencijali za saradnju. Da bi svaka druga saradnja, kulturna, sportska i obrazovna mogla da funkcioniše porebno je povezati privrednike i pre svega uspostaviti privrednu saradnju, rekao je Jovanović.

On je podsetio da je 90-tih godina prošlog veka stvorena ružna slika o Srbiji i da ta slika još uvek postoji u svetu, pa je misija Srpskog kulturnog centra da promeni takvu sliku. To je na Malti vrlo uspešno urađeno, rekao je Jovanović.

“Promovisanjem naših istorijskih vrednosti, nauke i kulture na Malti smo stanovništvu objasnili da mi Srbi nismo ti varvari iz 90-tih, već da su Srbi i Mihajlo Pupin, i Nikola Tesla, i Milutin Milanković i mnogo drugih kvalitetnih ljudi. Obišli smo grad Staru Pazovu, a u Leskovcu smo gosti privredne komore, i na korak smo od potpisivanja jednog važnog sporazuma između privredne komore Malte i privredne komore Leskovca.

Srpski informativni kulturni centar je nevladina organizacija, koju se finansira zahvaljujući donatorima, ova organizacija od države Srbije ne traži ni dinara, već je cilj da mi Srbiji nešto damo, istakao je Boban Jovanović.

Memorandum o razumevanju, koji ćemo ovom prilikom potpisati, olakšaće članovima dve komore da sarađuju, da krenu sa investiranjem, rekao je predsednik Privredne komore za mali i srednji biznis sa Malte Pol A Bela. Izvoz na Maltu iz Srbije iznosi 8 miliona dolara, pa je cilj da se taj iznos uveća, a potpisivanjem memoranduma o razumevanju stvoriće se uslovi za to.

“Malta je članica EU, i mi ćemo pomoći ulazak važe zemlje u EU. Naš cilj je bio upravo ulazak u EU, na tržište od 500 miliona ljudi, to je tržište sa kojim mi sarađujemo. Nakon što se pridružite EU, sigurno će vaš životni standard biti bolji, kao i radni uslovi, rekao je Pol A Bela.

Meliha je, kako su ga gosti predstavili, najlepši grad na Malti, i već godinama je proglašavan od strane EU za izvrsnu destinaciju. To je turistički centrar sa puno hotela gde učenici iz Srbije mogu obaviti praksu i dobiti sertifikat za to. Od 52 destinacije koje Njujork tajms predlaže turtistima da posete u 2016, Malta je na trećem mestu.

Srbija ima potencijala, a mi na Malti imamo znanje i iskustvo, rekao je predsednik opštine Meliha Džon Butidžidž.

“Naš cilj je da kombinujemo potencijale Srbije saznanjem i iskustvom sa Mlate. Srbiji neće trebati dugo da se priključi EU. Dobri rezultati koje očekujemo od saradnje malteške i leskovačke privredne komore biće od koristi i za Maltežane, i za Srbe, rekao je predsednik opštine Meliha.

Predsednik RPKL Goran Jovaić izrazio je zadovoljstvo što je delegacija sa Malte odabrala da od svih komora u Srbiji poseti upravo leskovačku. Malta i Srbija mogu podići spoljnotrgovinsku razmenu, koja je sada na niskom nivou, jer je Malta zemlja kojoj je potrebno sve. To je zemlja koja 80 posto hrane i svega ostalog uvozi iz svih krajeva sveta, a iz Srbije najmanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare