SRBIJA I EU: 15 GODINA PARTNERSTVA

BEOGRAD

Srbija i Evropska unija obeležavaju 15 godina razvojne pomoći EU u korist građana Srbije

Evropska unija i Srbija ove godine obeležavaju 15. godišnjicu pomoći EU Srbiji: od 2001. godine, Srbija je dobila više od tri milijarde evra bespovratnih sredstava iz pretpristupnih fondova EU. Finansijska pomoć je utrošena za programe i projekte u Srbiji koji su podstakli razvoj i konkretne reforme ali i doneli korist građanima u velikom broju oblasti.

„Otkako su u martu 2001. godine pokrenuti prvi projekti, Evropska unija je postala najveći partner i donator Srbije. Od jačanja državne uprave do obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, izgradnje mostova i puteva, zaštite životne sredine i potrošačkih prava, Evropska unija je posvećena da Srbiji pomogne da pristupi EU kroz brojne programe i projekte koji u isto vreme donose konkretne promene građanima”, izjavio je ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji.

Naše partnerstvo je vremenom jačalo a solidarnost sa Srbijom smo pokazali i u teškim trenucima, rekao je ambasador Davenport i dodao: „Kada su u maju 2014. godine poplave pogodile Srbiju, države članice EU su posredstvom Mehanizma EU za civilnu zaštitu u roku od 48 sati poslale svoje timove na teren kako bi pomogli u spasavanju života i ispumpavanju vode iz ugroženih objekata. Vrlo brzo je usledila i donacija u vrednosti od preko 173 miliona evra za obnovu, zahvaljujući kojoj je na desetine hiljada ljudi i stotine preduzeća moglo da se vrati normalnom životu i poslovanju.”

Pomoć EU je započela u martu 2001. godine kroz program CARDS, odnosno Program pomoći zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju. Program CARDS je 2006. zamenjen Instrumentom za pretpristupnu pomoć (IPA) koji je trajao do 2013. godine. „Naslednik“ ovog programa, IPA II, Srbiji će doneti 1,5 milijardi evra u periodu od 2014. do 2020. godine; usmeren je na najvažnije sektore sa ciljem da olakša pripreme Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. EU je daleko najveći donator bespovratnih sredstava Srbiji koja je najveći primalac sredstava iz fondova EU na Zapadnom Balkanu i jedan od najvećih primalaca pomoći EU na svetu. Trenutno se u tesnoj saradnji sa vlastima Srbije, opštinama i lokalnim samoupravama, privrednim i nevladinim organizacijama sprovodi oko 600 projekata EU. EU je tradicionalno i glavni trgovinski partner Srbije, budući da se skoro dve trećine ukupne spoljnotrgovinske razmene zemlje obavlja sa Unijom. Dve trećine svih stranih investicija takođe dolaze iz EU.

U okviru obeležavanja 15. godišnjice pomoći biće organizovan niz događaja ukljucujući brifinge za novinare, konferencije, izložbe i prezentacije uspešnih projekata EU. Pokrenut je i foto konkurs na temu „Gde vidim EU u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare