Srbi u Preševu očekuju bar dva odbornička mesta

PREŠEVO

Stanje u Preševu je zadovoljavajuće , ljudi hoće da izađu na lokalne izbore  i da podrže Srpsku listu „Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa“, rekao je za JUGpress predsednik Opštinkog odbora SNS u toj opštini Branko Trajković.

„Šanse su nam velike da ponovo uđemo u skupštinu opštine Preševo sa dva, eventualno tri odbornička mandata, što će zavisiti od izlaznosti“, smatra  Trajković.

Na vanrednim lokalnim izborima u Preševu, koji se održavaju 28. marta, učestvuje ukupno sedam političkih stranaka, šest iz redova Albanaca i jedna srpska lista na kojoj su sve stranke koje imaju svoje odbore u ovoj opštini.

„ Sad je potrebno 3% glasova , ne kao nekad 5% za cenzus, što je bilo nekih 900-950 glasova. Ukoliko osvojimo taj broj glasova verovatno ćemo imati dva mandata, što, opet, zavisi i od izlaznosti. Ako izlaznost bude manja, možda će nam trebati oko 450 glasova za jednog odbornika, za dva oko 800-900 glasa“, objašnjava Trajković.

Dodao je i da je motivisanost gradjana iz srpske zajednice da izadju na ove izbore „zadovoljavajuća“ .

„ Svi Srbi bi trebali da izađu i glasaju za ovu listu, jer nemaju drugu alternativu. Mi smo napravili koaliciju svih srpskih stranaka koje imaju odbore u Preševu, tako da mislim da bi svi Srbi i trebali da glasaju za nas“, rekao je on.

Na našu konsataciju da su Srbi u manjini, po broju, u Preševu i pitanje šta mogu da očekuju posle ovih izbora i koliko lokalne vlasti uopšte brinu o potrebama Srba u ovoj opštini, tRajković je rekao „Nas ima malo, ali nismo manjina. Kako i koliko ćemo biti sagledani zavisi od rezultata izbora, da li ćemo da uđemo u vlast, jer neke političke stranke ne žele da prave koaliciju sa Srbima. Sve će se to videti posle izbora. Imamo iskustvo iz Bujanovca, gde Srpska lista na čelu sa SNS-om osvojili 10 odbornika, ali nisu u vlasti“.

On čekuje da izbori proteknu korektno a za pravi mali rat koji se vodi izmedju nekih albanskih stranaka na društvenim mrežama kaže „Sad su izbori, pa se tu interesi stranaka veliki. Do sada su svi izbori, što se tiče Preševa, bili u redu, očekujem da tako bude i sada. Prepucavanje preko društvenih mreža postoji svuda, ne samo u Preševu“.

On je Srbima u Preševu poručio da obaveztno izadju na izbore i daju podršku listi broj 7, „Aleksandar Vučić – Za budućnost Preševa“.

„ Ako Srbi uđu u lokalni parlament mogu se nadati da će biti urađeno nešto po pitanju infrastrukture u opštine Preševo“, poručio je Trajković.

U Preševu žive i Romi pa nas je zanimalo da li su predstavnici Srpske liste možda razgovrali sa pripadnicima ove zajednice o eventualnoj podršci na lokalnim izborima. Trajković kaže da on nije kontaktirao nikoga i da su Romi „do sada uvek podržavali neke od albanskih listi“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura
Djura
3 godine pre

Sve dok ne budu postojale multietničke izborne liste, malo je nade za normalan život i suživot svih nacija na prostoru krajnjeg juga Srbije.

– Uzgred, retko lepa propratna fotografija. Nadam se da je na neki način i vizionarska. Aleksandar Vučić na mestu broj 7. Mašala! 🙂

Zadnji put uredio 3 godine pre Djura