Populacija nekih španskih provincija prepolovljena

MADRID-BRISEL

Gotovo 46% teritorije Španije izgubilo je više od polovine populacije od 1950. i samim tim i značajnu ekonomsku moć, pokazuje novo istraživanje.

Veliki gubitak stanovništva teško je pogodio 23 španske provincije poznate kao “Ispražnjena Španija” (España vaciada) koju čine uglavnom seoske oblasti, ali i gradovi srednje veličine, pokazala je studija tink-tenka Funcas.

Najozbiljniji ekonomski i demografski uticaj registrovan je od pedesetih do osamdesetih godina 20. veka.

“Od 1991. se vidi stabilzacija veličine populacije uz blago povećanje u prvoj deceniji 21. veka”, navodi se u studiji, prenosi EFE, partner portala EURACTIV.

Kada je reč o onima koji napuštaju svoje provincije, to su u najvećoj meri mladi i radno aktivni.

Stopa nezaposlenosti mladih u Španiji je 40,7%, što je najviše u EU. Sledi Grčka sa 35,5%, prema podacima Eurostata.

Problem depopulacije posebno je ozbiljan u devet španskih provincija. Navodi se i da je od 1950. u sedam provincija rast BDP bio za jedan procentni poen manji od nacionalnog proseka a u još sedam za pola procentnog poena.

Sredinom 20. veka 23 provincije u kojima je problem depopulacije bio najizraženiji učestvovale su u ukupnoj populaciji Španije sa 34,1%, uključući gradove i opštine sa više od 50.000 stanovnika, i one su davale 26,7% bruto dodate vrednosti zemlje i imale udeo od 33,5% u španskoj stopi zaposlenosti, pokazuje izveštaj Funcasa.

U 2019. je međutim u tim provincijama živelo 18,1% Španaca i oni su davali 16,1% bruto dodate vrednosti i  učestvovali u stopi zaposlenosti u zemlji sa 17%.

Kao “indikatore depopulacije” španski tink-tenk navodi veliko smanjenje broja stanovnika, malu naseljenost po kvadratnom kilometru, starenje populacije i zatvaranje radnih mesta u velikom broju.

Izvor: EURACTIV.com

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare