Sprdačina sa septičkom jamom otvara pitanje stanja u seoskim školama?

LESKOVAC

Šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj, Bojan Tojaga izvinio se danas novinarima i javnosti na obaveštenju u  kome se pozivaju na puštanje u rad septičke jame

On je ocenio da je ova ”omaška” službe,  kojom rukovodi donela nenadane ”benefite”:

”  Mislim da ovde ima i nečeg dobrog, jer smo uspeli da skrenemo pažnju javnosti na problem seoskih škola na jugu Srbije. Na teritoriji grada Leskovca je 89 osnovnih škola, a svega osam ih je u samom gradskom jezgru. Ova škola u Miroševcu je, na neki način i reprezent izgleda obrazovnih objekata u ”ruralnim” područjima, mada u pojedinim selima postoje i zgrade koje su u mnogo lošijem stanju”, rekao je Tojaga.

U devet seoskih škola na teritoriji grada još uvek se koriste ”poljski” wc-i, a zbog dotrajale i, zubom vremena, izjedene stolarije, mnoge  ih je teško zagrejati do temperature optimalne za boravak dece, rekao je Tojaga i dodao da “dok na jednoj strani imamo takvu sliku, na drugoj vidimo nešto sasvim suprotno: grejače ugradjene u oluke, kakav je slučaj u nekim gradskim školama ili Ustanovi za odrasle i starije”. Upravo to poredjenje trebalo je da bude light-motiv ove konferencije , rekao je Tojaga, dodajući kako će prvi put ove godine, gro novca usmerenog na obrazovanje, otići na obnovu i rekonstrukciju infrastrukture:

“Više od 600 miliona opredelili smo ka obrazovanju u 2018. godini. Više od 200 namenjeno je osnovnom, ali se taj novac, uglavnom, koristi za energente, struju, vodu i ostale tekuće troškove, prevoz, jubilarne nagrade. Prvi put ćemo ove godine 42 miliona uložiti u rekonstrukciju i obnovu infrastrukture, izgradnju toaleta, saniranje krovova, energetsku efikasnost”, rekao je Tojaga..

Zgrada isturene škole u Slavujevcu nema toalet, a tridesetoro djaka i predškolaca, uči i boravi u jako lošim uslovima. Dogovorili smo da, do kraja godine i tamo izgradimo sanitarni čvor, jer ta deca zaslužuju , u najmanju ruku iste uslove, kao i njihovi vršnjaci u gradu”, rekao je Tojaga.

On je rekao i da je septička jama bila jedan od gorućih problema miroševačke škole.

” Sa svakom obilnijom kišom, sadržaj iz septičke jame izlivao se van, a vidite da se ona nalazi na ulazu u školsko dvorište, što znači da je svako dete nekoliko puta dnevno moralo da prodje tuda. Ne želim ni da govorim o tome kako izgleda dvorište, prostor namenjen okupljanju, igri i boravku dece u pauzama. Ojačali smo bočne zidove, pod i vršni deo septičke jame, a ona ima i dovoljno kapaciteta. U školi u Miroševcu ima i drugih problema. Krov je truo i sklon padu. Rožnjače su propale, pa ćemo do kraja godine verovatno, a naredne sigurno, kompletno zameniti krovnu konstrukciju. Namera nam je i da uradimo projekat za energetsku sanaciju kompletne zgrade, kako bismo i ovaj posao završili”, rekao je Tojaga.

Iako škola u Miroševcu ima relativno nove sanitarne čvorove, oni nisu u funkciji.

“Svaka obilnija kiša izazove izlivanje septičke jame, pa iako su sanitarni čvorovi izgradjeni 2008. kada i septička jama, nismo mogli da ih koristimo, jer nam je Sanitarna inspekcija tako naložila. Povremeno smo mogli da ih koristimo, ali to nije rešavalo problem, jer septička jama mora da se prazni na svakih par meseci. Oni su trenutno u funkciji i mogu da se koriste”, kaže direktor  Bratislav Stanković.

Školu ”Slavko Zlatanović” u Miroševcu pohadja 160 učenika, a matičnoj pripada i sedam isturenih odeljenja, od kojih pet nema sanitarni čvor unutar objekta.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
DS Propo
DS Propo
6 godine pre

Ha h a, pa kad se neko …re nikad neće da prizna da se ..rao.