Sport u vreme korone

LESKOVAC

Koliko je korona uticala na sport, pitali smo Dušana Veličkovića, mladog trenera Plivačkog kluba “Dubočica” i selektora Plivačke reprezentacije Srbije

Dosta je uticala, kaže Veličković.

“. Ako uzmemo u obzir da smo imali određene seniorske plivače koji su se već ostvarili i koji su svetske zvezde, oni nisu izgubili puno. Oni su prošli senzitivne periode razvoja, ostvarili sebe i došli do određenog nivoa i njihov zadatak je bio da taj nivo i sačuvaju što duže. U Srbiji, konkretno u PK „Dubočici“ se radi o plivačima koji su u senzitivnom periodu razvoja, koji su trebali da provedu vreme u bazenu. Plivanje je tu bilo najoštećeniji sport, jer su ostali sportisti mogli nešto da rade, dok plivanje nije moglo da funkcioniše. Nenadoknadivo je iskustvo koje su naši plivači trebali da imaju, a nisu ga dobili”, objašnjava Veličković.

Navodi primer leskovačke šampionke.

“Tako smo imali situaciju da Nina Stanisavljević nije imala priliku da nastupi na Svetskom juniorskom prvenstvu. Njen put juniorke je progresivan i uzlazan, ona je kao mlađa juniorka nastupila na jednom svetskom juniorskom, gde je u konkurenciji dve godine starijih takmičarki uspela da dođe do desetog mesta i sve je ukazivalo da bi došla do postolja na sledećem prvenstvu, koje je, na žalost, otkazano”, ispičao nam je Veličković.

To nije jeidni primer.

“Sa druge strane, Uroš Živanović je svoj debi imao na Evropskom juniorskom, jer kad su trebali da mu se dese prvi nastupi usledila je korona. Kad je došla korona, onda je došlo do pomeranja i otkazivanja takmičenja, pa je sve to uticalo na razvoj takmičara. Da smo imali malo više iskustva, verujem da bi sigurno imali neko finale, ali i medalju više. Uostalom, upravo Uroš je najpre osvojio bronzu na Evropskom juniorskom, a dva meseca kasnije zlato na svetskom juniorskom”, kaže Veličković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare