Spacijalna škola „Bubanj“ obeležila Plavu nedelju

NIŠ

Plava nedelja se obeležava sa ciljem da se podigne svest o autizmu, a posebno nam je važno to što su sa nama danas nastavnici i deca  iz redovnih škola. Želimo da skrenemo pažnju da smo u svim bojama svoje različitosti  supštinski jednaki,a neki  među nama samo drugačije izražavaju svoje potrebe i osećanja, istakla je Marina Perić, direktorka Speciajlne škole“ Bubanj“ u Nišu koja je u saradnji PU „Pčelica“ i nekoliko osnovnih škola obeležila Plavu nedelju prigodnim programom programom i radionicama u kojima su učestvovala deca iz škole i ostali njihovi vršnjaci.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je istakla da Grad iz budžeta finansira udruženja osoba sa autizmom koja postoje u gradu ali i na sve druge načine pokušava da pomogne ovim osobama.

                     „Programskim aktivnostima i finansijskim planom koji su predvideli za 2023.godinu Grad je finansijski podržao sve u cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje se pružaju u tim  udruženjima. Potrebno je istaći  da Grad ima i ustanovu , odnosno Centar „Mara“ za pružanje socijalnih usluga gde kroz radne grupe dece sa autizmom pokušavamo da izvučemo maksimum potencijala i  kapaciteta te dece u ostvarivanju svih njihovih aktivnosti  prema  njihovim sposobnostima i mogućnostima. Upravo  proširenjem kapaciteta samog Centra obezbedili smo  prostor za rad još jedne grupe dece sa autizmom jer smo dobili podatke iz Centra za socijalni rad da imamo listu čekanja. Na ovaj način se ta deca uključuju u aktivan život i sve aktinosti koje oni mogu  da obavljaju u samom centru“, kazala je Dušica Davidović.

                      Ona je dodala i da su deca sa autizmom uključena u redovne škole preko inkluzivnih odeljenja, a to važi i za predškolske ustanove gde se sa ovom decom radi.

                      „Kao Grad preduzeli smo sve  mere i aktivnosti u poboljšanju kvaliteta života svih osoba sa invaliditetom, pa tako i kada su u pitanju deca sa autizmom“, istakla je Davidović.

                       Prema rečima Marine Perić Specijalna škola Bubanj ima  189 učenika iz čitave južne Srbije. Škola nudi osnovno i srednje obrazovanje, koje nudi profile za pedikire i manikire, bravare, profil cvećar-vrtlar, kao i profil za knjigovesce. (kraj) VP/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare