SOS telefon Vranje dobio licencu nacionalnog SOS telefona

VRANJE

SOS Telefon  u oktobru je ispunio uslove i standarde za dobijanje licence za pružanje nacionalne usluge SOS telefona za žene sa iskustvom nasilja od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, saopšteno je Odbor za ljudska prava u Vranju.

Tako je SOS Telefon Vranje postao jedina specijalizovana lokalna SOS socijalna usluga za žene sa iskustvom nasilja u Pčinjskom okrugu i drugi SOS telefon na jugu Srbije koji je dostupan 24 sata sedam dana u nedelji.

„Odbor za ljudska prava Vranje jedini je pružalac specijalizovane usluge SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici i partnerskim odnosima u Pčinjskom okrugu. SOS telefon je dostupan ženama već sedamnaest godina i organizuje usluge u skladu sa međunarodnim standardima – besplatno, anonimno i u poverljivoj formi. Na godišnjem nivou primi preko 1.000 poziva, a broj SOS-a okrene oko 250 žena sa teritorije Pčinjskog okruga.

Rešenje o licenciranju pokazuje da su institucije prepoznale profesionalnost i visoke standarde rada SOS Telefona Vranje, koji na centralno mesto stavlja žrtvu i ostvarivanje njenih prava.

Licenciranje SOS telefona će dalje doprineti većem kvalitetu i standardizaciji ove vrste socijalne usluge, koja je prema važećim propisima Republike Srbije u kategoriji savetodavno–terapijskih usluga socijalne zaštite“, saopštili su Odbor za ljudska prava i SOS telefon Vranje.

U pogledu održivosti i daljeg rada SOS Telefona Vranje, Odbor za ljudska prava Vranje potpisao je Memorandum o međuopštinskoj saradnji na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga i zajedničkom doprinosu održivom funkcionisanju specijalizovanog SOS Telefona za žene sa iskustvom nasilja u porodici, sa predstavnicima šest od sedam lokalnih samouprava sa područja Pčinjskog okruga. Memorandum nisu potpisali jedino predstavanici opštine Surdulica.

„To je prvi međuopštinski Memorandum u Srbiji koji u fokusu ima zaštitu žena od nasilja, koji će u velikoj meri unaprediti razvoj i održivost specijalizovanih programa za žene u lokalnim zajednicama i doprineti većoj primeni Istanbulske konvencije u opštinama juga Srbije.

SOS telefon Vranje će i u narednom periodu nastaviti da korisnicama pruža svoje usluge besplatno“, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare