SOS Dečija sela Srbija obezbedila donaciju i za školu u Preševu

BEOGRAD-PREŠEVO

SOS Dečija sela Srbija obezbedila su donaciju za osam škola koje pohađaju deca izbeglice i to za šest škola na teritoriji opštine Šid, jednu školu u Preševu i jednu u Beloj Palanci.

Donacija u kancelarijskom materijalu, IT opremi, sredstvima za higijenu i sportskoj opremi je obezbeđena sa ciljem podrške uključivanju dece izbeglica u školski sistem i jačanju kapaciteta lokalne zajednice. Donirana sredstva će biti korišćena u svakodnevnoj nastavi koju pohađaju mališani iz Šida, Preševa i Bele Palanke i deca izbeglice.

Oprema i nastavna sredstva uručeni su trima školama u Šidu u utorak, 31. oktobra, dok će donacije preostalim trima školama iz Šida biti isporučene u sredu, 01. novembra 2017. Donacije za škole na jugu Srbije biće uručene tokom sledeće nedelje.

SOS Dečija sela Srbija svakodnevno pružaju pomoć izbeglicama, u okviru programa “Solidarnost”, u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac, kroz Sigurna mesta za decu, Kutak za majke i bebe, Kutak za mlade, IT Kutak, psiho-socijalnu i materijalnu podršku.  Pored toga, SOS Dečija sela pružaju podršku neformalnom obrazovanju izeglica kroz organizaciju različitih edukativnih radionica i okupacionih aktivnosti, kao što su časovi srpskog i engleskog jezika, radionice stolarstva, šivenja, štrikanja, informatike, vajarstva, crtanja i brojne druge aktivnosti. Uz podršku organizacije Unicef Srbija, SOS Dečija sela obezbedila su i saradnike za pratnju dece u Školu za mališane koji borave u prihvatnim centrima Adaševci, Principovac i Divljana.

Program urgentne pomoći „Solidarnost“ pokrenut je u avgustu 2015. godine, sa ciljem pružanja materijalne pomoć i psihosocijalne podrške deci i porodicama, izbeglicama sa Bliskog Istoka, na njihovom putu kroz Srbiju. SOS Dečija sela Srbija obezbedila su Sigurna mesta za decu, Kutak za majku i dete, porodični kutak,  IT kutak, podršku i timova za zaštitu dece, materijalnu pomoć i psiho-sovijalnu podršku, podršku dormalnom obrazovanju, kao i podršku nadležnim državnim institucijama i lokalnim zajednicama, kroz jačanje njihovih kapaciteta za odgovor na izbegličku krizu. SOS Dečija sela Srbija trenutno rade sa izbeglicama u 12 od 18 prihvatnih centara širom Srbije.

SOS Dečija sela Srbija su humanitarna, nevladina organizacija, posvećena dobrobiti dece – brizi o deci bez roditeljskog staranja, i jačanju snaga porodica i zajednica u brizi o svojoj deci i očuvanju njihove bezbednosti, kao preventivnoj meri protiv napuštanja i zanemarivanja dece. U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centre za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Program podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu, program hitne pomoći realizovan zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i program hitne pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare