SNS o dijabetesu

LESKOVAC

Savet za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke Leskovac podseća da se danas obeležava Svetski dan borbe protiv dijabetesa, pod sloganom „Pogled na dijabetes“.
Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji približno 710.000 odraslih osoba ima dijabetes. Pritome, 465.000 ili 8,1% odraslog stanovništva zna za svoju šećernu bolest i još 245.000 osoba nema postavljenu dijagnozu dijabetesa i ne leči se.
Naime, zbog blagih simptoma, tip 2 dijabetesa koji čini preko 90% obolelih, može godinama proticati neopaženo. Otkriva se slučajno, kada je bolest uznapredovala i komplikacije nastupile. Prema podacima Registra za dijabetes u Srbiji, gotovo 1/3 pacijenata već ima jednu ili više kasnih komplikacija u trenutku otkrivanja dijabetesa. Ove komplikacije značajno utiču na kvalitet života obolelih i glavni su uzrok privremene ili trajne nesposobnosti i prevremene smrti, navodi se u saopštenuju ovog odbora.
Okupljeni oko ideje da je prevencija najbitnija u zaštiti i očuvanju zdravlja, a sa ciljem pokretanja stanovništva da razmišlja o prevenciji, lekari Saveta za zdravstvo Gradskog odbora Srpske napredne stranke svake subote već tri godine unazad organizuju akcije kontrole nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, dodaje se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare