SNF: OPASAN BAHAT GEST

 

GRAČANICA

Srpski nacionalni forum (SNF)  ocenio je danas da je suspenzija briselskog dogovora o slobodi kretanja

„jednostrani vrlo opasan bahati gest“.

 

„Kako javljaju kosovski mediji, kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri, suspendovala je briselski dogovor o slobodi kretanja iz 2011. godine, kao i sporazum potpisan 23. Juna o.g. a koji je trebalo da stupi na snagu danas 24. Jula. SNF izražava zaprepašćenje ovakvim ponašanjem nekog zvaničnika iz Prištine, i ocenjuje ovaj jednostrani bahati gest vrlo opasnim. Pre svega, ovaj čin je opasan i zabrinjava srpski narod na Kosovu i Metohiji iz jednostavnog razloga što mu se daje do znanja da jednom birokratkom odlukom može da mu se preko noći suspenduje sloboda kretanja. Još uvek su živa sećanja Srba na ne tako davno vreme kada im je sloboda kretanja bila samo „unutar žice“, u radijusu od kilometar-dva. SNF je svestan da čak i ako se pod eventualnim pritiskom iz Brisela ova odluka Edite Tahiri preinači, ostaće gorak osećaj da je sloboda Srba na Kosovu na vrlo krhlim nogama.

 

Potpuno je jasno da je gospođa Tahiri ovaj gest učinila iskoristivši protest Srba na severu Kosova protiv ukidanja kosovskih registarskih tablica sa oznakama gradova, a sa ciljem vršenja pritiska da se omogući vozilima sa tablicama sa oznakama RKS kretanje kroz Srbiju, a što briselski dogovor o slobodi kretanja ne predviđa.

 

Ovaj potez ukazuje da i za sve ovo vreme za koje su građani izlagani neprijatnostima i velikim troškovima, nisu problem pravile osiguravajuće kuće, kako se u političkim krugovima spekulisalo, već upravo političari.

 

Za žaljenje je politizacija jednog osnovnog ljudskog prava, kakvo je sloboda kretanja. SNF apeluje pre svega na vlasti u Prištini, ali na sve one koji su u Briselu preuzeli odgovornost za bezbednost i slobodu kretanja Srba da još jednom razmisle o štetnosti i dalekosežnosti štetnih posledica, koje jednostrane odluke vlasti u Prištini mogu doneti. SNF takođe apeluje na vlasti u Beogradu da najozbiljnije shvate da jedna ovakva odluka vlasti u Prištini dodatno uznemirava preostali srpski narod na Kosovu i Metohiji, i obeshrabruje sve koji su nameravali i nameravaju da se vrate svojim domovima nakon šenaestogodišnjeg izgnanstva”, navodi se u saopštenju SNF.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare