Smiruje se pandemija korone u Leskovcu, od početka pandemije registrovano je 484 smrtnih ishoda

LESKOVAC

U Leskovcu se protiv korone vakcinisalo manje od polovine građana a gradonačelnik Goran Cvetanović im se danas zahvalio na tome.

Kako motivisati i ove druge, dakle više od 50 posto, da se vakcinišu, na današnjoj sednici štaba za vanredne situacije nije bilo reči.

Na drugoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije direktor Zavoda za javno zdravlje grada Leskovca Ivan Sokolović podneo je izveštaj o epidemiološkoj situaciji na teritoriji grada Leskovca i rekao da se zapaža se trend pada broja novozaraženih lica sa očekivanim dnevnim oscilacijama na nedeljnom nivou.

„Prosečne vrednosti procenata pozitivnosti su u padu, a kretale su se od 41,8 % do 9% na teritoriji grada Leskovca, koliko je zabeleženo prošle nedelje. Silazni trend broja pacijenata na bolničkom lečenju sa dnevnim oscilacijama se nastavlja. Situacija u Kovid ambulantama je takva da se u poslednjih 14 dana registruje pad pregleda.“

Direktor Sokolović je pozvao sve građane da se, bez obzira na pad broja obolelih, i dalje pridržavaju predviđenih epidemioloških mera, kao i da se odazovu pozivu na vakcinaciju.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio je „da smo prošle godine u ovo vreme bili u znatno nepovoljnijem položaju, i iako virus ne jenjava. Sada smo u znatno boljem položaju, naučili smo kako da se zaštitimo, pre svega zahvljujući vakcinaciji koja se u Leskovcu od prošle godine uspešno vrši. Sada je u hali Partizan našim građanima na raspolaganju pet vrsta vakcina: Fajzer, Moderna, Astra Zeneka, Sinofarm i Sputnjik. Pohvalio bih sugrađane koji su se vakcinisali i opet ponavljam da je vakcinacija jedini način zaštite društva i pojedinaca od ove zarazne bolesti. Trend poboljšanja ne znači da treba da se opustimo, nego da i dalje moramo biti na oprezu. Pozivam sve sugrađane koji to nisu uradili do sada da se vakcinišu, kako bi okončali ovu krizu koja predugo traje.“

Na sednici je usvojen i predlog Godišnjeg plana rada štaba za vanredne situacije za 2022. godinu, koji će biti dostavljen na usvajanje Skupštini Grada Leskovca. Takođe, usvojen je i predlog Odluke o određivanju subjekta od posebnog značaja za zaštitu i spasavanje na teritoriji grada za 2022. godinu. Došlo je i do razrešenja pojedinih članova Štaba za vanredne situacije grada Leskovca (dr Aleksandra Nikolić, dr Lidija Dimitrijević i Dragan Nikolić), pa su se stekli uslovi da se izvrši promena u Stručno-operativnom timu za poslove suzbijanja zaraznih bolesti i RHB zaštitu, gde su imenovani dr Ivan Sokolović i dr Ana Janković Stojanović.

SLUČAJEVI

Od početka epidemije na teritoriji Jablaničkog okruga do 13.12.2021. godine potvrđeno je 26.382 slučajeva kovida, od čega na teritoriji Leskovca 16.186, Vlasotinca 4900, Lebana 2414, Medveđe 1326, Bojnika 1445 i Crne Trave 111.

Od početka pandemije registrovano je 484 smrtna ishoda na teritoriji Grada Leskovca. Dato je 195.848 doza vakcina u Jablaničkom okrugu (133.549 u Leskovcu). Jednom dozom imunizovano je 49,53% stanovništva, sa dve doze 47,81%, a sa tri 23,97% na teritoriji Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare