Smenjen v.d. direktora “Gorice”

NIŠ

Gradsko veće dalo je na danas održanoj sednici predlog  za razrešenje dužnosti v.d direktora “Gorice”, Igora Novakovića jer je uvećavao i isplaćivao plate zaposlenima suprotno zakonskim ograničenjima.

Ovu odluku Gradsko veće donelo je nakon dobijenog nalaza Budžetske inspekcije koja je kontrolisala isplatu zarada u ovom preduzeću.  Isplata zarada kontrolisana je u periodu od 2015. do prethodnog meseca.

Gorica nije dobijala u kontrolisanom periodu državnu pomoć, subvencije niti bilo kakve dotacije za zarade, kako je bio slučaj u JP Aerodrom .  U ovom preduzeću su zarade isplaćivane iz sopstvenih sredstava .

“Direktor “Gorice” je prekršio zakone koji privremeno uređuju ovu oblast i zabranjuju povećanje zarada i isplaćivao uvećane zarade. Tim isplatama nije direktno oštećen grad , jer grad nije učestvovao u finansiranju ovog preduzeća, ali jeste indirektno jer je finansijski rezultat izmenjen a od dobiti preduzeća zavisi u jednom delu i visina gradskog budžeta” čulo se danas na sednici Gradskog veća.

 U slučaju “Gorice” isplata zarada se ne može izvršiti bez overe takozvanog “ZIP” obrasca  koji overava nadležni organ ( Sekretarijat za komunalne delatnosti )

“ Preduzeće je bez obzira na neoverene obrasce vršilo isplatu zarada. Zarade su obračunate i isplaćene suprotno zakonu i to ne u iznosu od dva, tri ili pet posto povećanja nego u drastičnim iznosima povećanja”,  rekla je Spomenka Milojević, šef odseka Budžetske inspekcije , koja je komentarisala neopravdano isplaćivanje zarada  u “Gorici”

Pojedinci, pre svega rukovodstvo preduzeća, su na ovaj način u “Gorici” dobili  i za 20 000 veću platu. To je učinjeno tako što je ,kako je objasnila revizorka, umesto naziva šef usvojen naziv koordinator , ili umesto rukovodilac dobio naziv direktor, i plata zaposlenih je “ na mala vrata” povećavana .

Igor Novaković je imenovan za v.d pre nepunih godinu dana.

Isplata zarada u narednim mesecima za radnike ovog preuzeća biće na nivou oktobra 2014.

Inspektorka Milojević je objasnila da nadzor Sekretarijata nad isplatama zarada javnih preduzeća “ nije suštinski dobar i zato će se to sada izmenit. Oni su to trebali videti pre nas” kazala je nakon održane sednice Gradskog veća.

Ova budžetska kontrola je početak kontrole svih budžetskih preduzeća u narednom periodu. Proveravaće se sva javna preduzeća da bi se uočile nepravilnosti kod svih onih kod kojih je toga bilo jer je budžetska inspekcija  nakon ova dva slučaja posumnjala da “ su i drugi vršili isplate  a da Sekretarijat to nije uočio preko obavezujućih obrazaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare