Smanjuje se lista čekanja za operacije zahvaljujući lekarima Klinike za kardiohirurgiju

 NIŠ

                          Lekari Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš ne štede sebe i odlučili su da i u subotu rade redovan elektivni program sa ciljem smanjivanja liste čekanja za kardiohirurske operacije. Radili su vanredno, bez dodatnih radnih sati ili bilo kakve finansijske ili neke druge stimulacije. Od početka godine na  klinici je hospitalizovano je 408 bolesnika dok je njih 205 operisano. Umrla su 4 operisana kardiohirurška pacijenta što čini postoperativnu stopu smrtnosti od 1.95 odsto.

                         U jednom trenutku, u aprilu i maju ove godine, lista čekanja za kardiohirurške operacije skočila je na oko 180 bolesnika što je lista cekanja od oko 6 do 8 meseci.

                       “Vanrednim naporom celokupnog osoblja, povećanjem broja operacija, uspeli smo da listu čekanja smanjimo na 116 bolesnika koliko ona iznosi danas, 89 bolesnika čeka na operaciju baj-pasa a 27 na zamenu valvule. Ovo je lista čekanja od svega 3 do 4 meseca, što je komparativno sa najrazvijenijim zemljama sveta, pri čemu se hitni pacijenti operisu odmah bez čekanja”, kazao je direktor Klinike dr Dragan Milić.

                    Ekipu koja je radila u subotu predvodio je dr Aleksandar Kamenov koja je filigranski precizno uradila krajnje slozenu revaskularizacionu proceduru miokarda. U operaciji su ucestvovali i hirurzi dr Nenad Paunovic, dr Aleksandar Veljkovic, dr Djordje Milenkovic. Anesteziolozi su bili dr Nenad Jovanovic i dr Ivana Jovanovic. Perfuzeri  Radovan Dramićanin, Bojan Marković i Miloš Vidojković. Anestetičar Aleksandar Paunović. Instrumentari- Elmedin Kuclar, Adriana Jocić i Jelena Marinković i bolničarka Violeta Vacić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare