Smanjuje se broj pušača kod mladih

NIŠ

Među omladinom se smanjuje broj pušača.

Pre 7-8 godina u mladoj populaciji bilo oko 30% pušača. Sada je procenat smanjen i kreće se oko 15%,  stim što je  20% onih koji su aktivni pušači na kraju srednje škole.

Broj aktivnih pušača se smanjuje, ali je zato veći broj onih povremenih.

Među devojkama je više pušača nego među mladićima.

Najveći skok u broju pušača i onih koji počinju da konzumiraju droge i alkohol događa se u prvom razredu srednje škole kada pređu iz jedne u drugu sredinu i kada su im te supstance mnogo dostupnije- Ovo su podaci izneti prilikom potpisivanja Protokola o saradnji između Instituta za javno zdravlje Niš i Kancelarije za mlage grada i niških opštinskih omladinskih kancelarija.

Oni će se ubuduće zajedničkim snagama uključiti u prevenciji protiv pušenja.

“Institut za javno zdravlje Niš svoje aktivnosti prepoznaje uvek kroz partnerstvo sa drugim ustanovam, te smo danas ovde pod zajedičkim sloganom da zajedno možemo više. Potpisujemo protokol o saradnji i prevenciji protiv pušenja. Problematika je stara, zakon je donet 2010. godine, ima pomaka, ali svesni smo da pušenje nismo rešili kao goruću bolest zavisnosti, a mnogo je puta ponovljen taj loš uticaj, štetnost pušenja” – rekla je Roberta Marković iz Institut za javno zdravlje Niš.

Stevan Živković iz Kancelarije za mlade kaže da kao bivši sportista u potpunosti podržava ovaj protokol o saradnji i dodaje da ukoliko se želi zdrav život i postizanje sportskih uspeha, treba izbegavati dim cigarete.

„Na prethodnoj radionici već smo puno toga izlistali kao moguće teme i svaka Kancelarija je prepoznala svoje kapacitete i sada će se znati koji će biti koraci naredne godine. Mreža će doprineti rešavanju ili pobošljanju njihovog zdravlja“, dodao je on.

Violeta Nikolić, psiholog Sekretarijata za omladinu i sport kaže da se više od 20 godina bore u prevenciji zavisnosti od pušenja.

“Najviše radimo u niškim osnovnim i srednjim školama, bavimo se istraživanjima. Ovo što sada radimo je način da proširimo svoje mogućnosti, mi kao grupa ne možemo sami mnogo da uradimo, ali u saradnji sa svim Kancelarijama za mlade možemo da uradimo mnogo više. Od njih očekujemo da naprave svoje programe i obuhvate sve više mladih. Procenat pušača se smanjuje. Naše istraživanje se zasnivalo na učenicima od 5. razreda osnovnih do 4. razreda srednjih škola.” – rekla je Violeta Nikolić.

„Deca izložena duvanskom dimu češće oboljevaju od respiratornih infekcija, infekcija srednjeg uva, imaju češće asmatične napade.u Srbiji jedna trećina trudnica su pušači i to je poražavajuće“, kaže Roberta Marković pomoćnica direktora Instituta za javno zdravlje i dodaje da Institut i Kancelarija za mlade imaju zajednički cilj-zajedno sigurno možemo mnogo bolje i mnogo više.

Činjenica je da u Srbiji i svetu je pušenje ključni faktor za nastanak bolesti sa velikom stopom smrtnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare