Smanjuje se broj korisnika narodne kuhinje u Nišu

NIŠ

Broj korisnika Narodne kuhinje u Nišu se iz godine u godinu smanjuje. Prošle godine evidentiran je  najmanji broj korisnika ove socijalne usluge za poslednjih nekoliko godina. Jedno  vreme se kretao oko 600. Korisnici narodne kuhinje su osobe koje spadaju u kategoriju socijalnih slučajeva i nesposobni su za rad.

“U jednom periodu prošle godine broj korisnika je bio između 600 i 800. Mi smo spremni i očekujemo da ih bude do 1000, ali smatram da će i ove godine taj broj biti identičan . To su korisnici socijalne pomoći nesposobni za rad i oni imaju rešenja u neograničenom trajanju. U toku godinebroj korisnika varira, i ne dolaze svi po hranu koji na to imaju pravo”,  kaže Tijana Đorđević Ilić resorno zadužena većnica u Gradskom veću koja predviđa da će između 800 i 1000  sugrađana biti korisnici Narodne kuhinje i imaće pravo na besplatni topli kuvani obrok u toku dana.

Hrana se distribuira na osam punktova koji se nalaze u različitim krajevima grada.

“Pre dve godine imali smo i punkt u naselju 9 maj i Pasi poljani ali nismo imali dovoljan broj korisnika. Nismo ukidali punktove ali radimo u skladu sa potrebama korisnika pa sad ne odvozimo tamo hranu. “

Na osnovu baze podataka Centra zasocijalni rad grad Niš sa Crvenim krstom potpisuje ugovor o pružanju usluge Narodne kuhinje

Usluga narodne kuhinje sprovodi se u kontinuitetu.

Kako kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić “ u protekle tri godine nismo imali problema sa rokovima . Narodna kuhinja je projekat koji važi od 1. aprila do 31. marta. Tako smo uradili da bi izbegli proceduru  na početku godine, koja je komplikovana,  jer ne bi smelo kod ovog projekta i kod ove kategorije korisnika da se kasni ni jedan dan.

U pripremi je sedma faza ovog projekta

“ Priprema se tenderska dokumentacija . Ugovori se upravo zaključuju sa Crvenim krstom i obnavljamo naše ugovorne obaveze. Objavićemo tender za sledeću fazu i ispoštovaćemo rokove. “

Po važećoj odluci grada Niša pravo na besplatne obroke u narodnoj kuhinji ima do 1500 korisnika, ali se toliki broj ne prijavi, odnosno nema uslove da budu korisnici ove socijalne usluge .

“ U skladu sa tim mi obezbeđujemo sredstva. Svake godine je to između 36 i 38 miliona dinara. Razlika iz godine u godinu je zbog prenetih obaveza. Prošle godine smo imali 39 miliona, u 2017.  preko 40 miliona a ove 36 miliona. To ne znači da smo izvojili  manje sredstava za Narodnu kuhinju. To je zato što smo vratili svoje dugove,  isplatili prenete obaveze, više ne dugujemo, konsolidovali smo budžet do te granice da više ne postoje prenete obaveze . Obaveze se servisiraju iz meseca u mesec. Sa 2018. godinom  mi smo završili sa svim dugovanjima koja smo imali prema Studenskom centru koji je priprema obroke.”, objasnila je Tijana Đorđević Ilic.

Ove godine za narodnu kuhinju predviđena su sredstva u iznosu od 36 miliona dinara. Od Crvenog krsta dobijuaju se paketi namirnica u vrednosti od 12 miliona dinara, koje ova humanitarna organizacija donira gradu.

“ To je donacija Crvenog krsta Srbije za sprovođenje ovog prjekat”, dodaje Tijana Đorđević.

Radnim danom korisnici narodne kuhinje dobijaju po jedan kuvani obrok koji je do sada pripremao Studenski centar. U danima vikenda dobijaju se suvi paketi hrane.

“ Ugovor je tipski i sprovodi se u svim gradovima Srbije. To znači da nigde u Srbiji ne postoji priprema obroka za vreme vikenda. Po sugestijama korisnika narodne kuhinje odlučili smo da u dane vikende podelimo takozvani suvi obrok . Isti je slučaj i za praznike, pred Novu godinu. Mi smo 28 i 29. decembra delili korisnicima pojačan obrok u vidu tih paketa a to ćemo nastaviti i ive godine kada ćemo davati lanč pakete i pojačane obroke”.  

Prošle godine je obogaćen jelovnik.

“Od trenutka kada se izmenio jelovnik, ja kao gradski većnik nisam imala informaciju ili pritužbu na kvalitet hrane koja se priprema. “

Od nedavno postoji i usluga podele hrane preko Geontološkog centra o čemu ćemo pisati.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare