Smanjeni prihodi zbog kovida

BEOGRAD

Tri od četiri romska deteta nisu dobila pomoć tokom nastave putem interneta, ni od nastavnika ni od drugova i drugarica iz razreda, a stopa napuštanja škole je povećana za skoro 11 odsto na regionalnom nivou, rečeno je danas na konferenciji u Beogradu o uticaju pandemije na Rome na Zapadnom Balkanu.

Šef kancelarije projekta “Integracija Roma” Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Orhan Usein upozorio je da je to posledica teške finansijske situacije porodica, jer je analiza uticaja pandemije rađena u regionu pokazala da je svaki drugi Rom prijavio smanjen prihod, saopštio je RCC.

Na konferenciji, koju je organizovao projekat “Integracija Roma”, okupilo se oko 70 predstavnika javnih institucija sa Zapadnog Balkana zaduženih za integraciju Roma, kao i predstavnika međunarodnih organizacija, civilnog društva i Evropske unije.

„Naš je cilj da kroz glavne procese na kojima predano radimo, uključujući i digitalni i zeleni program, obezbedimo da i grupe stanovništva u nepovoljnom položaju do kojih je teško doći imaju koristi od mera”, rekla je šefica kabineta generalne sekretarke RCC Elda Kalaja, i poručila da Romi ne smeju biti izostavljeni iz ovih programa.

U saopštenju se ističe da RCC preko projekta “Integracija Roma” uvodi nove pojmove, poput “anticiganizma”, čije iskorenjivanje je Evropska unija jasno postavila kao cilj u borbi protiv društvene isključenosti Roma.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare