Služena liturgija u hramu Vasilija Ostroškog u Nišu

NIŠ

U prisustvu velikog broja vernika i Nišlija vladika niški Arsenije služio je svetu liturgiju u Svetog Vasilija Ostroškog u Duvaništu čime je počeo svakodnevni bogoslužbeni život u tom hramu. Liturgiji , kojoj je prethodilo malo osveštanje hrama, prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa svojim saradnicima, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović kao i predstavnici gradskih preduzeća i ustanova, ali i donatori, Nišlije koje su svojim prilozima pomogli da se hram izgradi i posel sedam godina od početka njegove izgrdanje otvori vrata narodu.

                    „Danas je veliki dan za grad Niš. Građani Niša su dugo očekivali ovaj trenutak. Godinama se govorilo o podizanju hrama Svetoga Vasilija Ostroškog u naselju Duvanište i evo danas, 23 godine posle bombardovanja, a sedam  godina od početka izgradnje hrama, sabrali smo se  na ovom svetom mestu da najpre zablagodarimo Bogu i da činom malog osveštenja hrama i služenjem svete liturgije zapošnemo  bogoslužbeni život u ovoj svetinji i da hram  otvorimo za blagočestivi narod božiji“, kazao je vladika niški Arsenije.

                    Hram Svetog Vasilija Ostroškog bio je premali da primi sve one koji su došli da zahvale svetitelju na milost koju je pre 23 godine pokazao prema stanovnicima Duvaništa kada su kasetne bombe padale na ovo naselje baš na praznik ovog svetitelja. Velika količina kasetnih bombi izbačena je na naselja ali tada niko nije poginuo. Od tada žirelji ovog naselja  Svetog Vasilija Ostroškog smataju svojim zaštitnikom i slave ga ko krsnu slavu. U njegovu slavu na taj dan se organizuju i litije u naselju, a njihova je želja bila i da se sagradi gram posvećen ovom svetitelju.

                  „Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 1999.godine , Bog je učionio veliko čudo kada je grad Niš zasipan kasetnim bombama, a da toga dana niko nije postradao. Istovremeno , reči koje su isklesane iznad ulaza u hram podsetnik su za sve one koji ulaze na izrecivu ljubav i  milost Božiju koju je gospod ukazao nama te tragične 1999.godine“, kazao je Vladika niški Arsenije.

                  Vladika niški Arsenije se u svom govoru nakon svete liturgije zahvalio svima koji su pomogli da hram bude sagrađen.

                  „Ktitori i zadužbinari ovoga svetoga hrama su svi građani grada Niša. Proteklih sedam godina ovaj hram građen   je kako sredstvima iz budžeta Grada Niša, Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vlade Republike Srbije , tako i brojnim prilozima vernoga naroda. Gradeći ovaj hram gradili smo kako našu zajedničku  zadužbinu na zemlji tako i onu na nebu. Svako ko je dao i najmanji prilog ugradio se sebe u ovu svetinju, u ovaj dom božiji. Danas je svetim činom krunisan trud svih onih koji su radili na izgradnji ovoga  hrama. Urađeno je mnogo što se da i videti, ali još uvek smo daleko od  konačnog završetka hrama.Predstoji nam još mnogo posla kao što je izgradnja zvonika i  živopisanje hrama ali se nadamo da  će za nekoliko godina hram u potpunosti biti završen nakon čega ćemo izvršiti i veliko osvećenje hrama“, kazao je Vladika niški Arsenije.

                 Dodao je da ono što je do sada urađeno ne bi bilo moguće bez podrške i razumevanja Grada Niša.

                  „Koristim ovu priliku da se zahvalim gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski kao i njenim prethodnicima na mestu gradonačelnika, Darku Bulatoviću i profesoru dr Zoranu Perišiću u čije je  vreme započeta izgradnja hrama kao i  profesoru dr Milošu Simonoviću u čije vreme je Eparhiji niškoj dodeljen plac za izgradnju hrama. Svaki od gradonačelnika je nastavio ovo veliko i bogougodno delo svoga prethodnika. Neizmerno smo zahvalni i Nikoli Selakoviću, ministru inostranih poslova u Vladi Republike Srbije na njegovoj svesrdnoj pomoći oko rešavanja administrativnih pitanja“, kazao je Vladika niški Arsenije.

                       Vladika Arsenije se zahvalio i najvećem pojedinačnom donatoru, niškom advokatu Danilu Nikoliću  i njegovoj porodici koja je hramu donirao zvona a nastavili su i dalje da pomažu. Izgradnju hrama je pomogao i odred niške Žandarmerije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare